A koronavírus-járvány Dél-Kínában kialakuló gócai és az ennek következtében megtorpanó belföldi turizmus miatt élesen visszaesett a szolgáltatóipar teljesítménye júniusban – derült ki a Caixin és az IHS Markit közös felmérésének eredményéből. A hétfőn közzétett adatoki szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,3 pontra csökkent a májusi 55,1 pontról, ami a legalacsonyabb érték tavaly április óta, és éppen csak meghaladja a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöböt. A nyomott kereslet miatt a felmérésben részt vevő, többnyire kisebb vállalatok csökkentették az alkalmazottak számát, így a foglalkoztatottság alindex négy hónap óta először az 50 pontos küszöb alá csúszott vissza. 

Fotó: AFP

A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok alapján képzett kompozit BMI 14 havi mélypontot jelentő 50,6 pontra csúszott az előző havi 53,8-ról. A Reuters által megkérdezett elemzők egy része szerint az adatok arra utalnak, hogy a járvány után felpörgött keresletnövekedés kifulladt, és lassulni fog a gazdasági visszapattanásának üteme. Mások azonban úgy vélik, hogy csak egyszeri megtorpanásról van szó. Vang Li-seng, a Nomura Kínával foglalkozó közgazdásza szerint a nagyvállalatok teljesítményét mérő hivatalos és a kisebbekét összegző Caixin/Markit adatai is újra növekedést mutathatnak majd júliusban, miután Kuangtung tartományban sikerült megfékezni a vírus delta variánsának terjedését. A tartomány az ország feldolgozóipari központja, itt található többek között Kanton és Sencsen, a kikötőin keresztül bonyolódik az jelentős része. A Global Times beszámolója szerint Kuangtungban szombaton oldották fel az utazási korlátozásokat és engedélyezték a vendéglátó- és szórakoztatóhelyek belső tereinek megnyitását, miután előtte tíz napig nem jelentettek újabb fertőzést. 

Az adatokat értékelve Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza is úgy vélte, hogy a szolgáltató szektor továbbra is érzékenyen reagál a járvány szórványos megjelenéseire, míg a feldolgozóipar már visszatért a normális kerékvágásba. Kiemelte, hogy a beszerzési költségek, valamint a termelői árak mindkét ágazatban csökkentek a májusi, kiugróan magas adatokhoz képest, ami azt jelenti, hogy átmenetileg enyhült az inflációs nyomás, ám utóbbi az év második felében is komoly kihívást fog jelenteni.