Nemzetközi gazdaság

A japán gazdaság nem örül az olimpiának

Japán az elmúlt hat hónap legnagyobb gazdasásági visszaesését szenvedte el, részben az olimpia miatt szigorított járványügyi korlátozások hatására.

Japán feldolgozóipar teljesítménye az elmúlt öt hónap leglassabb ütemű növekedését érte el júliusban, emellett már négy hónapja folyamatosan veszít a lendületéből, ami arra utal, hogy

a világ harmadik legnagyobb gazdaságát erősen fékezi a járvány elleni védekezés

– derült ki az IHS Markit és az au Jibun Bank közös felmérésének előzetes adataiból. A bank által kalkulált feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 52,2 pontra esett vissza az előző havi 52,4-ről, a termelés feltételeinek kisebb mértékű javulását jelezve. (A BMI 50 pont feletti értéke a teljesítmény növekedését jelzi.)

A legfontosabb összetevők közül mind a kibocsátás, mind az új megrendelések növekedése féléves mélypontra süllyedt, egyrészt a fertőzések számának felfutása, másrészt az akadozó nyersanyagellátás miatt – emelte ki Usamah Bhatti, az IHS Markit közgazdásza.

Fotó: Shutterstock

Az megrendelések és az eladások is lassabb ütemben bővültek, a munkaerőhiány enyhült, az új munkahelyek számának növekedése április óta a legalacsonyabb volt. Ezzel párhuzamosan a munkák megrendelésekhez mért elmaradása kevésbé nőtt, mint júniusban. A termelői árak növekedése jelentős, 5 százalék körüli, és bár a fogyasztói árak is emelkedésnek indultak, azok koránt sem követik a termelői árváltozás mértékét.

A jövőre vonatkozó várakozások továbbra is erősen pozitívak, noha kissé kevésbé mint júniusban.

A felmérés szerint a szolgáltatóipar teljesítménye júliusban a februári óta a legmélyebbre csökkent, a fertőzéses esetek számának növekedése és a korlátozó intézkedések szigorítása miatt, emellett már másfél éve folyamatosan hanyatlik. A vonatkozó BMI értéke júliusban 46,4-re csökkent az előző havi 48-ról. A szektor új megrendelései is másfél éve csökkennek, az export megrendeléseinek visszaesése felgyorsult, a foglalkoztatás 2020 decembere óta először ismét visszaesett. A fogyasztói árak közel egy év deflációt követően júniusban enyhe, 0,2 százalékos emelkedésnek indultak. A szektor szereplői továbbra is biztosak voltak abban, hogy az elkövetkező 12 hónapban növekedni fog az aktivitás, az optimizmus mértéke azonban január óta a legalacsonyabbra süllyedt. A teljesítmény visszaesése valószínűleg addig folytatódik, amíg a járvány negyedik hulláma el nem vonul, és a korlátozó intézkedéseket fel nem oldják – hangsúlyozta Bhatti.

Az feldolgozó- és szolgáltatóipari adatokból számolt kompozit BMI értéke 47,7 pontra esett júliusban a júniusi 48,9-hez képest, ami azt mutatja, hogy a japán gazdaság már a harmadik egymást követő hónapja zsugorodik, az elmúlt hat hónapban pedig a legnagyobb volt a visszaesés. A gazdaság egészének egy évre előretekintő kilátásai továbbra is pozitívak, az optimizmus mértéke azonban január óta a legalacsonyabb.

Az ország lakosságának 36,5 százaléka kapta meg az oltások legalább első adagját, míg a lakosság 25 százaléka már teljesen be van oltva.

A társadalmi szokásoknak és a korlátozásoknak köszönhetően az ország világviszonylatban is rendkívül alacsony számokkal vészelte át a pandémia eddigi hullámait. Az olimpia kezdete előtt, a fővárosban 1800 fölé emelkedő új fertőzöttek napi száma féléves csúcsot jelentett, az egymillió főre eső napi új fertőzöttek száma pedig országosan nem éri el a 30 főt a legfrissebb adatok szerint, míg például az Egyesült Királyságban a csökkenő tendencia ellenére is 604 felett van a számuk, Kubában pedig 612 és emelkedik. Az alacsony számok által indokoltnál szigorúbb korlátozásokat részben az olimpia miatt kellett elrendelni, és a BMI-adatok alapján úgy tűnik a japán gazdaság ezt erősen megérezte.

gazdasági visszaesés Japán olimpia beszerzésimenedzser-index (BMI)
Kapcsolódó cikkek