Nemzetközi gazdaság

Az Apple-alapító támogatja a javításhoz való jogot

A javításhoz való jog egyre fontosabb szerepet játszik a technológiai vállalatok megregulázásáról szóló küzdelemben és most a fogyasztóvédők a legendás Apple alapító Steve Wozniaktól kaptak támogatást.

Wozniak csütörtökön egy Youtube-ra feltöltött videóban érvelt a javításhoz való jog és szélesebb körben a nyílt forráskód mellett – olvasható a Gizmodón.

A legendás Apple alapító, aki 1985 óta nincs a cégnél a videóban arról is beszél, hogy 

az Apple első számítógépének megalkotása sem lett volna lehetséges a mai szabályozás mentén 

és hogy régebben a fogyasztói elektronikai cikkekhez mellékelték a technikai dokumentációt is, ami nem csak a javítást, de a fejlesztést és kísérletezgetést is megkönnyítette.

Fotó: Shutterstock

A tech-guru teljes mértékű támogatásáról biztosította a javításhoz való jogért küzdő mozgalmat mely nem csupán a számítástechnikai termékek kapcsán lép fel, hanem a traktoroktól a mosógépeken, autókon, hűtőkön át terjed a tabletekig, mobiltelefonokig és laptopokig.

A kérdés a közéleti viták homlokterébe került az Európai Unióban éppúgy, mint az Egyesült Államokban vagy épp Nagy-Britanniában. Legutóbb a britek fogadtak el egy olyan szabályozást, mely a július 1 után vásárolt, legfőképpen konyhai elektronikai cikkek esetében kötelezi a gyártókat 10 éven keresztül pótalkatrészek biztosítására. 

A brit kormány a beépített elavulás és az elektronikai szemét csökkenését várja a lépéstől, hiszen az meghosszabbítja ezen termékek élettartamát.

Az a laptopok, tabletek és okostelefonok terén tervez hasonló szabályozást bevezetni, míg Joe Biden várhatóan pénteken írja alá azt a rendeletet, mely biztosítaná a javításhoz való jogot a traktoroktól a telefonokon át a játékkonzolokig. Egy híres történet szerint egy időben az amerikai farmerek egy ukrán hacker segítségével voltak csak képesek mezőgazdasági gépeik javítására.

A lépés ellenzői szerint ez biztonsági kockázatokkal jár és a külsős szerelők a kibocsátási szabályokat is megkerülhetik, mint például Magyarországon az autók terén használt chiptunning esetében meg is teszik. Az ellenzők – akik között olyan nagy technológiai cégek is találhatóak mint az Apple vagy a Microsoft – emellett a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat is féltik.

A javaslat támogatói azonban úgy gondolják, hogy ha már megvásároltak egy terméket, azzal szabadon rendelkezhetnek, így szét is szerelhetik, javíthatják, fejleszthetik és egyéb módon módosíthatják. 

A javításhoz való jog így szerintük a tulajdonhoz fűződő alapvető jog, amit a gyártók nem korlátozhatnak.

tulajdonjog tervezett elavulás javításhoz való jog
Kapcsolódó cikkek