A német kormány szerdán négyszázmillió eurós (egy euró 359,97 forint) azonnali segélyről döntött a természeti katasztrófa által sújtott tartományok javára; ennek a felét a szövetségi költségvetés állja, a másik felét pedig a helyi kormányzatok. 

Fotó: Sascha Steinbach / EPA / MTI

A segítségből kapnak a károsultak, valamint helyreállítják az épületekben és az infrastruktúrában keletkezett súlyosabb károkat. 

Minden szükségeset megteszünk, hogy azonnal segítsünk mindenkinek

– hangsúlyozta Olaf Scholz pénzügyminiszter, aki megígérte, hogy a helyreállítást haladéktalanul megkezdik.

A kormány emellett létrehoz majd egy több milliárd eurós újjáépítési alapot, amelynek a pontos összegéről a pusztítás mértékének alaposabb felmérése után döntenek.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Deutsche Welle tudósítása szerint az első becslések alapján csak az út- és vasúthálózatban legalább kétmilliárd eurós kárt okozott az esőzés és azt azt követő áradás. A lap úgy tudja, hogy Berlin azt is fontolgatja, hogy anyagi támogatást kér az szolidaritási alapjából is.

A természeti katasztrófa eddig több mint 170 halálos áldozatot követelt.

Angela Merkel kancellár kedden ismét ellátogatott az egyik érintett településre, és vizsgálatot ígért annak kiderítésére, mi az, ami a korai előrejelzési és katasztrófavédelmi rendszerben jól működött, és mi az, ami nem.