Az egekbe szökhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, ha a koronavírus-világjárványt követően újraindul az élet — figyelmeztetett a párizsi székhelyű Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) keddi jelentésében.

Fotó: Shutterstock

Úgy látjuk, hogy a gazdaság helyreállítását célzó, eddig bejelentett intézkedések maradéktalan és időben történő életbe léptetése ahhoz vezetne, hogy a szén-dioxid-kibocsátás rekordot döntene 2023-ban, és tovább növekedne az azt követő években

 — állt a beszámolóban.
A Nemzetközi Energia Ügynökség megjegyezte, hogy a második negyedévben a tiszta energiára szánt kormányzati pénzügyi források 380 milliárd dollárt tesznek ki. 

Ez az összeg a járványra válaszoló gazdasági ösztönzőcsomagok mindössze két százalékának felel meg

 — tette hozzá a szervezet.

Az ügynökség szerint ez a pénz körülbelül harmada annak, amennyire szükség lenne ahhoz, hogy az évszázad közepéig elérhetővé váljon a zéró kibocsátás célja.


Fatih Birol, az IEA vezetője kijelentette, hogy az országoknak sokkal tovább kellene menniük, és a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó befektetések élére kellene állniuk. 

Fotó: Anadolu Agency  / AFP

Birol szerint ha most cselekszünk, még éppen van esélyünk, hogy 2050-ig elérjük a zéró károsanyag-kibocsátásra vonatkozó célkitűzést.


A Nemzetközi Energia Ügynökség májusi jelentésében azt írta, hogy a világnak nem szabadna több pénzt ölnie a fosszilis energiaforrásokba, ha valóban el akarja érni a zéró emissziót a század közepéig.