Nemzetközi gazdaság

Enyhülhet az autóipari csiphiány

Közzétette negyedéves adatait a világ vezető csipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Az adatok szerint a cég rekordmértékű forgalmat tudott lebonyolítani az április és június közötti negyedévben.

A TSMC a második negyedév során 13,29 milliárd dolláros bevételre tett szert, mely 28 százalékos növekedésnek felel meg – írja a Reuters. A következő negyedévre a félvezető-gyártó további növekedést vár, 14,6 és 14,9 milliárd dollár közötti bevétellel számol.

Fotó: WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI / WBU  / Science Photo Library via AFP

A TSMC adózott eredménye a második negyedévben 11 százalékkal, 4,81 milliárd dollárra nőtt, hajszálnyival elmaradva az elemzők által várttól. A vállalat szerint a harmadik negyedévtől fokozatosan enyhülhet az autóipari ügyfeleit érintő csiphiány a harmadik negyedévben, ugyanakkor a teljes félvezető kapacitás feszített lehet a következő évig.

A csipgyártó szerint főleg a nagy teljesítményű számítási és az autóipari kereslet hajtotta a második negyedév növekedését és a mostani negyedévben úgy gondolják, hogy ezeken kívül az okostelefonok és a dolgok internete terén is nagy lesz a kereslet a piacvezető 5 és 7 nanométeres csipek iránt. Idén kezdődhet a 3 nanométeres csipek gyártásának tesztelése is.

csiphiány Csipgyártás autóipar TSMC
Kapcsolódó cikkek