Az euróövezet erőteljes fellendüléssel kezdte a harmadik negyedévet, amit a vártnál jobb kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) is megerősít. A számok azt mutatják, hogy az újranyitó szolgáltató szektor pótolni tudta a feldolgozóipari termelés kismértékű csökkenését, amit a globális ellátási lánc problémái okoztak.

Az összetett BMI értéke júliusban 59,5-ről 60,6 pontra emelkedett, ami 2000 óta a legmagasabb érték.

A piac ennél alacsonyabb, 60 pontot várt júliusra – derült ki az IHS Markit előzetes adataiból. (A BMI 50 pont feletti értéke a teljesítmény növekedését jelzi.) A delta-variáns terjedésével kapcsolatos aggodalmak azonban a következő évre nézve kissé gyengébb üzleti kilátásokat eredményeztek.

A korlátozó intézkedések enyhítése az övezet domináns szolgáltató szektorának aktivitását fokozták a legerőteljesebben, így az az elmúlt 15 év legjobb eredményét hozta.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 60,4 pontra nőtt, ami 2006 júniusa óta a legmagasabb érték, és felülmúlta a becsült 59,5 pontot a júniusi 58,3 után.

Különösen a vendéglátás és az idegenforgalom teljesítménye ugrott nagyot a korlátozó intézkedések feloldását követően

– emelte ki Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A szektor hosszan tartó fellendülésére utal, hogy az új üzleti megrendelések indexe 59,7 pontra emelkedett az előző havi 58,7-ről, ami az egyik legmagasabb érték a felmérések huszonhárom éves történetében.

Fotó: Rosta Tibor

A feldolgozóipari BMI továbbra is erős maradt, noha enyhén visszaesett, mivel az ellátási lánc problémái korlátozzák a gyártási kapacitást. Így a vonatkozó BMI 62,6 pont lett, alacsonyabb a júniusi rekordszintű 63,4 pontnál, de minimálisan jobb az elemzői várakozások átlagában szereplő 62,5-nél.

A feldolgozóiparban és a szolgáltatásokban együttesen mért új megrendelések növekedése 2000 májusa óta a legmagasabb értékre emelkedett, emellett a foglalkoztatási adatok is határozottan javultak.

Kevésbé megnyugtató azonban, hogy a termelői árak csaknem rekord ütemben 9,6 százalékkal emelkedtek májusban éves összevetésben, miközben a fogyasztói árak inflációja a májusi 2 százalékos, két és fél éves csúcsról júniusra 1,9 százalékosra enyhült. A termelők költségeit a jövőben tovább növelheti, hogy az ellátási láncok júliusban ismét jelentős terhelést kaptak a Kínát és Németországot ért heves esőzések utáni áradások miatti. Ez, valamint a delta-variánssal kapcsolatos növekvő aggodalom az elkövetkező év üzleti kilátásaival kapcsolatos bizalmi indexet öt hónapos mélypontra vetette, a növekedési várakozás azonban egyelőre pozitív.

Az euróövezet legnagyobb gazdasága, Németország összetett BMI-indexe 62,5 pontra emelkedett júliusban, az előző havi 60,1-ről, felülmúlva a 60,8 pontos piaci várakozást. Ez az érték az ország gazdasági teljesítményének legnagyobb ütemű növekedésére utal, amióta az adatok 1998-tól rendelkezésre állnak.

A teljesítmény rekordszintű növekedését elsősorban a korlátozások alól felszabadult szolgáltató szektor gyors fellendülése hajtotta, miközben a feldolgozóipar növekedése továbbra is erőteljes maradt.

Az ismét munkába állók száma és a munkahelyteremtés üteme minden idők legmagasabb szintjét érte el. Ugyanakkor a termelői árak gyorsuló növekedésével ellentétben a fogyasztói árak növekedése júniusban 0,2 százalékponttal már enyhült az előző hónapban mért éves 2,5 százalékhoz képest, azonban továbbra is erős az inflációs nyomás. A jövőre vonatkozó üzleti bizalom némileg visszaesett, de összességében továbbra is erős maradt.