Nemzetközi gazdaság

London már a libor kivezetésére készül

A libort a legtöbb szerződés esetén a központi bankok által meghatározott, kockázatmentes egynapos kamatlábakkal helyettesítik.

A brit bankoknak konzultálniuk kell az Egyesült Királyság Pénzügyi Szolgáltatások Hatóságával (FCA), mielőtt úgynevezett hitelérzékeny kamatlábakat alkalmaznának a Libor helyettesítéseként – közölte a hatóság.

Fotó: Shutterstock

Mint ismert, a londoni bankközi kamatláb, röviden Libor decembertől megszűnik mint referenciaérték, mivel a pénzintézetek a jelzálog-kölcsönök, hitelek és származékos termékek utáni kamatfizetési kötelezettségek számukra kedvező alakítása céljából sorozatosan manipulálták, amiért meg is bírságolták őket. A manipuláció világszerte folyt és több ezer milliárd angol dollárnyi pénzügyi kötelezettséget érintett.

A legtöbb szerződés referenciájaként egyébként a központi bankok által meghatározott, kockázatmentes egynapos kamatlábakat fogadták el, amilyen például az amerikai Sofr vagy a brit Sonia.

Egyes piaci szereplők azonban, különösen az Egyesült Államokban, a hitelérzékeny kamatlábak alkalmazását tervezik.

Edwin Schooling Latter FCA-igazgató azzal indokolta az állásfoglalást, hogy a hitelérzékeny kamatlábak alakulását meghatározó piacok likviditása a járvány hatására például 2020 márciusában teljesen kiszáradt, és a hozamok jócskán megugrottak.

Általánosságban tehát megállapítható – fűzte hozzá –, hogy a hitelérzékeny kamatok normál piaci körülmények közepette viszonylag kedvezőnek tűnnek, ám amint felbolydul a piac, nagyon fájdalmas következményekkel járhat az alkalmazásuk.

FCA LIBOR SOFR
Kapcsolódó cikkek