Nemzetközi gazdaság

Megerősítette az amerikai adósbesorolást a Fitch Ratings

Megerősítette a leminősítés lehetőségére utaló, egy éve érvényes negatív kilátás fenntartásával az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: az Egyesült Államoknak előnyére szolgál, hogy a dollár a világ elsődleges tartalékvalutája, és ez rendkívüli mértékű finanszírozási rugalmasságot biztosít az amerikai államháztartás számára. A Fitch Ratings ennek alapján úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok adósságtűrő képessége magasabb a cég által szintén "AAA" besorolással ellátott összes többi szuverén adósénál – áll a hitelminősítő elemzésében.

Fotó: Shutterstock

A Fitch Ratings kiemeli ugyanakkor azt is, hogy az elsőrendű "AAA" amerikai államadós-besorolás negatív kilátása a közfinanszírozást és az adósságpályát terhelő, változatlanul fennálló kockázatokat tükrözi, azzal együtt is, hogy az amerikai költségvetési és adósságdinamikai előrejelzések javultak az osztályzat előző felülvizsgálata óta.

A Fitch tavaly július 31-én rontotta negatívra az addigi stabilról az amerikai államadós-besorolás kilátását, mindenekelőtt azzal az indokkal, hogy abban az időszakban még folyamatosan romlott az amerikai közfinanszírozási helyzet, és nem volt hiteles költségvetési konszolidációs terv.

A kilátás negatívra rontásához fűzött előrejelzésében a hitelminősítő azt valószínűsítette, hogy a hazai össztermékhez mért amerikai államadósság-ráta az idén meghaladja a 130 százalékot.

A Fitch Ratings az amerikai adósosztályzat szerdai megerősítésének indoklásában ugyanakkor közölte: jelenlegi várakozása az adósságdinamikai folyamatok alapján az, hogy a GDP-arányos amerikai államadósság-ráta az idén 121 százalék körül stabilizálódik.

A cég ezt a számítást arra az előrejelzésére alapozza, hogy az amerikai gazdaság nominális növekedési üteme az idén meghaladja a 10 százalékot.

A Fitch prognózisa szerint az amerikai államháztartási deficit 2021 egészében a GDP-érték 14 százaléka lesz a tavalyi 14,9 százalék után, de jövőre 7 százalékra csökken.

A három globális hitelminősítő közül kettő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" besorolással tartja nyilván az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor's azonban – elsőként és eddig egyedüliként a globális piacvezető hitelminősítők közül – már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól ezt az elit  államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolást 1941-ben megadta.

A Standard & Poor's a tíz évvel ezelőtti leminősítés óta az "AAA"-nál egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot. Akkor azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

adósbesorolás Fitch Raitings Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek