Nemzetközi gazdaság

Mégis engedélyezhetik a feketéknek szánt úszósapkát az olimpián

Miután a feketéknek szánt Soul Cap úszósapka betiltása akkora felháborodást váltott ki, hogy a Nemzetközi Úszószövetségi (FINA) mégis az engedélyezés mellett dönthet, egyelőre felülvizsgálják a helyzetet.

BBCA FINA a múlt héten döntött az afro-frizurákra tervezett Soul Cap elutasítása mellett, mondván hogy a legjobb tudomásuk szerint a versenyzők sosem használtak és sosem igényelték, hogy használhassanak ilyen méretű úszósapkákat, továbbá hogy azok nem követik a fej "természetes formáját".

A döntést nemzetközi felháborodás követte, rámutatva arra, hogy a feketék terében az úszás így is jóval kevésbé népszerű, mint más csoportok esetében, aminek az egyik oka akár a klóros uszodavíz különböző hajtípusokra vonatkozó roncsoló hatása is lehet. Az afro haj egyébként is szárazabb, mint más hajtípusok, mert kevesebb réteg sejtből áll és ezt az uszodai klór tovább szárítja, ami negatív hatással van a frizurára. Mint azt a BBC is írja, Nagy-Britanniában a fehér gyerekek közel 30 százaléka úszik rendszeresen, míg a feketék esetében ez csak 20 százalék körül mozog.

Fotó: Shutterstock

A Soul Cap alapítói, Toks Ahmed-Salawudeen és Michael Chapman is közleményében arról beszélt, hogy ez nem csak az olimpiát érinti, hanem akár a korosztályos versenyeken indulókat is. A társaság célja egy olyan úszósapka megalkotása volt, mely használatával az úszók elkerülhetik a választást szeretett sportjuk és a hajuk között.

A Soul Cap alkotói maguk is csak felnőttként tanultak meg úszni, miután az úszás nem volt népszerű a baráti körükben és családjukban, továbbá az iskola sem támogatta azt. 2017-ben döntöttek úgy, hogy megtanulnak úszni és ott találkoztak egy afro-frizurás nővel, aki számára gondot okozott az úszósapka mérete. Miután beszéltek anyukájukkal, lány testvéreikkel és barátaikkal, rájöttek, hogy mások is küzdenek a problémával, így hozták létre a Soul Cap-et.

Ugyanakkor arról is beszéltek, hogy remélik az eset rávilágít a diverzitás hiányára a vizes sportokban és fontos párbeszédet nyit meg. Úgy tűnik ez végül is sikerült hiszen a FINA legutóbbi közleményében már arról beszél, hogy felülvizsgálja a helyzetet és hogy megérti a reprezentáció és befogadás fontosságát.

Soul Cap Tokio 2020 Nemzetközi Úszószövetség
Kapcsolódó cikkek