A német kormányfő mindenekelőtt az ENSZ szerepének erősítését tartja fontosnak.

Fotó: Evan Vucci / MTI/AP

Cselekvőképesebbé kell tennünk a világszervezetet, mert továbbra is az nyújtja a legjobb esélyt arra, hogy globális választ adhassunk a globális kihívásokra 

- hangsúlyozta Merkel, miután átvette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem díszdoktori címét. Mint mondta, a koronavírus-járvány erre a legjobb példa.

Egyben kiemelte Európa és az Egyesült Államok szoros partnerségi viszonyát is. "Nincs a világnak még két olyan régiója, amelyek ilyen mélyen és széles körben összefonódnának a közös értékeket és érdekeket tekintve, mint Európa és Észak-Amerika" - húzta alá a kereszténydemokrata politikus.

Merkel washingtoni látogatásának központjában Joe Biden amerikai elnökkel tartandó tanácskozása áll. Az amerikai elnök nem sokkal korábban Twitter-oldalán sziklaszilárdnak nevezte Washington és Berlin partnerségét. Mint írta, elszántak abban, hogy az elkövetkező években a közös kihívásokat együttes erőfeszítésekkel oldják meg.

Merkel nem sokkal korábban Kamala Harris amerikai alelnökkel találkozott rezidenciáján. "Valóban nagyon jól együtt tudunk működni a közös értékeink erősítése érdekében" - mondta a német kancellár.

Symone Sanders, Harris szóvivője szerint a két politikus geopolitikai fenyegetésekről és kihívásokról egyeztetett, különös tekintettel a transzatlanti kapcsolatok erősítésére, illetve a környezetvédelmi és a járványellenes együttműködés folytatására.