Nemzetközi gazdaság

Vége a Pentagon és a Microsoft megállapodásának

A 10 milliárdos üzletből úgy tűnik az Amazon is részesülni fog, miután 2 év pereskedés után a Pentagon a projekt megszüntetése mellett döntött kedden. A változó technikai környezetre hivatkozik az amerikai védelmi minisztérium közleményében.

Az Amazon, mely sokáig a Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) projekt várományosának tűnt, 2019-ben végül lemaradt az üzletről, ám azonnal pert indított a döntés ellen. A Pentagon keddi közleménye alapján azonban úgy tűnik, hogy a Microsoft mellett ők is részt vehetnek a projektben – írja az AP hírügynökség.

Fotó: Shutterstock

A 10 év alatt 10 milliárd dolláros felhőalapú program az amerikai hadsereg különböző adat rendszereinek konszolidálását,

 

a katonák számára jobb valósidejű információk biztosítását célozza valamint az amerikai védelmi minisztérium számára jó alapot biztosíthat a jövőbeli mesterséges intelligencia alapú képességek kifejlesztésére.

Miután a projektet a Microsoft nyerte, a felhőalapú szolgáltatások terén piacvezető Amazon pert indított a tender eredménye ellen azt állítva, hogy Donald Trump amerikai elnök tisztességtelen módon gyakorolt nyomást a Pentagonra, hogy megakadályozza a cég győzelmét a tenderen, mivel annak vezetője Jeff Bezos.

Trump a Washington Postot is birtokló Jeff Bezost vádolta a róla az újságban megjelent negatív képért, noha az újság állítása szerint szerkesztői döntései függetlenek. A Pentagon ugyancsak tagadta, hogy Trump vagy kormányának tagjai befolyásolták volna a döntést.

Miután áprilisban egy szövetségi bíró elutasította a védelmi minisztérium indítványát a peres kérdések jelentős részének kidobására, a Pentagon már májusban jelezte, hogy hogy felülvizsgálják a helyzetet, és később döntenek a projekt jövőjéről.

Pentagon Microsoft Amazon
Kapcsolódó cikkek