Nemzetközi gazdaság

Velünk maradhat az infláció az IMF szerint

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett jelentése szerint elképzelhető, hogy az inflációs nyomás tartósabb lesz a vártnál, de alapvetően továbbra is úgy gondolják, hogy a drágulás átmeneti.

Az IMF kedden kiadott World Economic Outlook című jelentése szerint a globális 2021-ben 6 százalékkal bővülhet, ami nem jelent változást az áprilisi jelentéshez képest, ám a növekedés nagyobb része érkezhet a fejlett világból, míg a fejlődő országok kilátásai romlottak.

Fotó: Samuel Corum / Anadolu Agency / IMF

2022-re globális szinten 4,9 százalékos növekedést vár a szervezet, ami fél százalékkal magasabb az áprilisi előrejelzésnél, köszönhetően a fejlett országok, különösen az Egyesült Államok második félévben várható további fiskális lazításának.

Az árakkal kapcsolatosan az IMF arra számít, hogy a járvány hatására létrejövő kereslet és kínálat között fennálló egyensúlytalanságok 2022-re elmúlnak és az is visszatér a járvány előtti szintre, ám a bizonytalanság mértéke továbbra is magas. Az élelmiszerárak emelkedett szintje a fejlődő országokban növelheti az inflációs kilátásokat. A valutaalap szerint fontos, hogy a központi bankok ne lépjenek túlságosan gyorsan a szigorítás útjára, mielőtt tisztábban látnánk az árak dinamikájának kérdésében, ugyanakkor lényeges a világos kommunikáció is. Az átmeneti folyamatok tartóssá válásának esélye azonban azt jelentheti, hogy a jegybankoknak megelőző lépéseket kell tenniük.

A világgazdaság előtt azonban jelentős kockázatok is állnak, az oltások egyenlőtlen elosztásától egészen a vártnál kisebb – vagy kisebb hatást elérő – amerikai élénkítőcsomagtól az egyre szaporodó természeti katasztrófákig. Ezek kivédésére többoldalú beavatkozásra van szükség, mint például az IMF 50 milliárd dolláros javaslatának életbe léptetése a járvány megszüntetése céljából, melyet az Egészségügyi Világszervezet, a Kereskedelmi Világszervezet és a Világbank is támogat.

A szervezet 650 milliárd dolláros hitelkeret létrehozását is javasolja a globális likviditás biztosítása céljából.

IMF Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek