Nemzetközi gazdaság

Zuhannak a kínai piacok, fordulatot vett a technológiai háború

A kínai részvénypiacok zuhanása átterjedt a helyi kötvényekre és a jüanra is. Biztosan folytatódik a késhegyre menő technológiai verseny az Egyesült Államokkal, sőt még elkeseredettebbé válhat, miközben Peking szorosabbra fűzi befolyását a nagyvállalatokra.

A zuhanás azzal kezdődött, hogy Peking mélyreható reformokat jelentett be az oktatásban, amely a hatóságok szerint "a tőke túszává vált", ezért véget kell vetni a szektorban a profithajhászásnak. A tényleg busás üzletet jelentő oktatásban érdekelt cégek részvényei azonnal esni kezdtek az intézkedések hírére, amelyekkel az idén reflektorfénybe került demográfiai problémákat kezelnének.

Az ijedelem hamar átterjedt a technológiai papírokra, majd tulajdonképp az összes szektorra, estek a kötvényárak is, és háromhónapos mélypontra gyengült a dollár ellen a jüan.

Fotó: AFP

A kínai részvénypiacok rövid idő alatt nagyon látványosan estek, a hongkongi Hang Seng index például csütörtök óta majdnem 10 százalékot, visszatérve tavaly novemberi szintjére. A mostani bukta illik az idei trendbe.

A járvány csapásából gyorsan kilábaló gazdaság majdnem egy évig nyaktörő ütemben felfelé tolta a kínai részvényeket.

Február közepe óta azonban inkább adják őket, miközben a kilábaló Egyesült Államokban tovább veszik a részvényeket. Az MSCI világindex élesen emelkedett ebben az időszakban a rekord szint közelébe, az MSCI kínai részindexe azonban harminc százalék körüli veszteséget szenvedett el.

Az oktatási piacot ért csapás csak egy folyamat legutóbbi epizódja, ezt tükrözi a rövid kommentár, amit a Goldman Sachs kereskedői küldtek körbe róla az ügyfeleknek: 

Amikor már azt hitted, hogy a kínai kockázat beárazódott... lehet még rosszabb.

A hangulaton még az is rontott, hogy miközben a piac már a feje tetején állt, keserű hangulatban zárult hétfőn az  Wendy Sherman és Hszie Feng amerikai, illetve kínai külügyminiszter-helyettesek pekingi tárgyalása. A Bloomberg másnap már olyan piaci spekulációkról számolt be, hogy az amerikai alapok szabadulnak kínai és hongkongi eszközeiktől, sőt hogy Washington korlátozni készül a kínai befektetéseket.

A feltörekvő Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi és technológiai rivalizálás kiéleződése sokéves történet,

az azonban viszonylag új fejlemény, hogy a kínai kommunista kormányzat lenyesegeti a túl nagy hatalomra szert tevő üzletemberek szarvát, aggodalmakat gerjesztve, milyen irányba tart a sajátos kínai modell. A folyamat azzal kezdődött, amikor az Alibaba alapítója, Jack Ma tavaly októberben azzal vádolta a hatóságokat, hogy elnyomják az innovációt. Jack Ma ezután hosszú időre eltűnt a szemek elől, és hatalmasra hízott üzleti birodalma zsugorodásnak indult. Kína nem mondott le arról az ambíciójáról, hogy a világ vezető technológiai hatalmává váljon, de nagy kérdés, milyen erőteljesen és hogyan vezényli a folyamatot az állam. Az utóbbi napok tőzsdei ijedelmét fokozta, hogy a Tencent felfüggesztette az új regisztrációkat Kínában egymilliárd felhasználóval rendelkező WeChat üzenő-alkalmazásába, hogy "megfeleljen a releváns törvényeknek és szabályozásnak". A Tencent részvényei ma kilenc százalékot estek.  

Egyesült Államok Tencent technológia kínai gazdaság oktatás Hang Seng hidegháború Meituan
Kapcsolódó cikkek