Nemzetközi gazdaság

A francia Riviérát is tűzvész fenyegeti

A tűzoltók több mint egy napja küzdenek a lángoló erdőkkel Franciaország délkeleti részén. Saint-Tropez környékét is kiürítették, a helyeik mellett a turistáknak is menekülniük kellett.

Már csaknem hatezer embert kellett otthonából kimenekíteni a délkelet-franciaországi Var megyében, ahol súlyos erdőtüzek pusztítanak hétfő óta. A hatóságok a Saint-Tropez környéki kempingeket is kiürítették – közölte az AP hírügynökség. A francia Riviéra közelében nyaraló turistákat az önkormányzati épületekben, illetve egy, az Air France dolgozói számára fenntartott üdülőközpontban szállásolták el.

Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP

Kedden már mintegy 900 tűzoltó küzdött a lángokkal, tűzoltó-repülőgépeket, illetve helikoptereket is bevetettek, de a lánglovagok munkáját a nehezen megközelíthető terep mellett az erős szél és a nagy meleg is nehezíti. A tűz kedd reggelre már több mint ötezer hektárt égetett fel, és 4 km/h-s sebességgel terjed.

 

A tűzoltóság szóvivője, Delphine Vienco a France 24-nek nyilatkozva elmondta: a helyiek evakuációját időben elkezdték, ezért a tűzvésznek nincs halálos áldozata, de a veszély még nem múlt el. Két tűzoltó munkavégzés során megsérült a tengerparti Toulon városától nem messze, de állapotuk stabil. A vizsgálatok szerint a tűz eredeti fészke itt, a város közelében, egy autópálya melletti parkolóban lehetett.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter kedd reggel közölte: Var megyébe utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről.

A francia katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az év eleje óta több mint 2300 hektáron pusztított tűz az országban (a jelenleg is égő Var megyei tüzet nem számítva). Tavaly egész évben mintegy 7700 hektárnyi erdőt perzseltek fel a lángok.

Idén súlyos erdőtüzek pusztítottak nem csak Dél-Európában, de Észak-Afrikában is.

természeti katasztrófa erdőtűz Franciaország Saint-Tropez francia Riviéra
Kapcsolódó cikkek