A klímaváltozás káros hatásainak egyre egyértelműbb jelei vesznek körül bennünket. Az idén nyáron tapasztalható súlyos áradásoknak és erdőtüzeknek is az éghajlatváltozás az egyik előidézője a szakértők szerint. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hétfőn kiadott jelentése szerint azonnali cselekvésre van szükség ahhoz, hogy a klímakatasztrófa elkerülhető legyen

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS ) 2021. augusztus 10-ig az 27 országában, illetve 11 unión kívüli országban összesen 1877 erdőtüzet regisztrált. A lángok már mintegy 600 ezer hektárnyi területet érintettek. Bár a nyárnak még nincs vége, az erdőtüzek már most több két és félszer akkor károkat okoztak, mint az elmúlt évtizedben bármikor. A különbség jól látható a Statista adatgyűjtéséből is.

Fotó: Statista.com

Az Európában tomboló tüzek Törökországot, Görögországot és Olaszországot sújtották leginkább. A lángok terjedését az extrém hőség és szárazság is elősegítette. Közben Európa-szerte melegrekordok dőltek meg, Szicíliában például szerdán 48,8 Celsius-fokot mértek. Görögországban és Olaszországban az idén a korábbi évekhez képest kétszer akkora területen keletkezett kár, azonban néhány országnak, például Portugáliának kevesebb tűzesettel kellett megküzdenie.

Az erdőtüzek Olaszországban elsősorban Szicília, Calabria és Puglia térségét érintették, ahol több mint 1000 négyzetkilométeren lobbantak fel a lángok, többek közt Szicília és Calabria nemzeti parkjait és népszerű zarándokútvonalakat is elérte a tűz.

Görögországban az elmúlt kilenc napban csaknem hatszáz tűzesetről számoltak be: eddig 90 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává, ebből 51 ezer hektár a második legnagyobb görög szigeten, Évián égett le. A szigeten már csillapodik az erdőtűz, a Peloponnészoszi-félszigeten azonban további erőket mozgósítottak a tűzoltáshoz. Görögország vakcinaadománnyal hálálta meg az ukránok által nyújtott segítséget.

Míg Görögországban a tűzoltócsapatok jelenleg is küzdenek a lángokkal, Törökországban már sikerült a tüzek terjedését megállítani, a sikeres oltáshoz a mentőegységek munkája mellett a hétvégi heves esőzések is hozzájárultak. Az országban 1763 négyzetkilométernyi terület égett le az EFFIS adatai szerint. A török mezőgazdasági miniszter szerint a 270 tűzfészekből 268-at sikerült eloltani; a tűzoltók tizenhárom napon át küzdöttek a lángokkal. 

Fotó: Pétrosz Karadjiasz / MTI/AP

Boszniában továbbra is tombolnak az erdőtüzek Tomiszlavgrádtól északnyugatra, a lángok oltásában a horvát katonai repülőgépek is részt vesznek. 

Az afrikai kontinensen többek közt Algériában is tüzek pusztítanak, az észak-afrikai országban már 65 halálos áldozatot követelt a természeti katasztrófa. Az algériai kormányfő szerint gyújtogatások okozták a tüzet. Az európai erdőtűz-információs rendszer szerint augusztus 9. óta égnek a tüzek az észak-algériai Kabilia régióban, és mindeddig több mint 24 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Algéria szerdán nemzetközi segítségért folyamodott, válaszul csütörtökön Franciaország tűzoltó repülőgépeket küldött az afrikai országnak. 

Fotó: Anadolu Agency / AFP

Szibéria területén jelenleg 190 tűzesettel küzdenek, emiatt repülőtereket, utakat is lezártak. Oroszországban év eleje óta mintegy 14,3 millió négyzetkilométernyi terület égett le, a füsttenger az Északi-sarkot is elérte. A szibériai tüzek nagyobb kiterjedésűek, mint a Dél-Olaszországban, az USA-ban és a Kanadában tomboló tüzek együttvéve. A lángok megfékezésében 8600 tűzoltó, mezőgazdasági dolgozó, katonák és mentőegységek vesznek részt. Azonban minden harmadik tűzfészek oltását el sem kezdték az orosz hatóságok, mondván, hogy azok megfékezése nehézkes, valamint terjedésük nem fenyegeti a gazdasági infrastruktúrát.

Fotó: Statista.com

A kaliforniai erdőtűzszezon általában év vége felé tetőzik, azonban ha a mostani tendencia folytatódik, akár a legsúlyosabb tűzszezon is lehet az idei — írja a France24. A Dixie névre keresztelt erdőtűz, amely július 14-én keletkezett a Sierra Nevada-i hegyekben, Sacramentótól északkeletre, az eddigi második legnagyobb Kalifornia történetében, mintegy 200 ezer hektárt érintve. A tűzoltók a lángok 30 százalékát tudták megfékezni szerda estig, két tűzoltó és egy civil is megsérült. A tüzek mintegy 1000 családi házat és több száz épületet pusztítottak el. A lángok átsöpörtek a történelmi bányavároson, Greenville-en is.

Az állam eddigi történetének öt legnagyobb erdőtüze az elmúlt három évhez köthető, mely összesen több mint 1 millió hektárnyi területet égetett fel.