Nemzetközi gazdaság

Egymillió Pfizerrel rúgná be az oltási kampányt Ausztrália

Ausztrália egymillió adag Pfizer-vakcinát vásárolt Lengyelországtól.

Ausztrália egymillió adag Pfizer-vakcinát vásárolt Lengyelországtól, amelynek jelentős részét Új-Dél-Walesben és fővárosában Sydney-ben használják fel, ahol a járvány rekordütemű terjedése miatt szombaton ismét korlátozásokat kellett bevezetni. A vakcinák több mint felével a 20–39 éves korosztályt oltják majd – jelentette be Scott Morrison miniszterelnök.

Fotó: AFP

Az ausztrál kormányt egyre hevesebb kritikák érik a lassú oltási folyamat miatt: a 16 év feletti lakosságnak csupán 24 százaléka kapta meg mindkét oltását.

Az ország legnagyobb városában élők azért is különösen türelmetlenek, mert a fertőzéses esetek megugrása miatt egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy Sydney-ben a tervek szerint augusztus 28-án enyhíthető lesz a már kilenc hete tartó karantén. Új-Dél-Wales nyugati részén különösen nagy aggodalomra ad okot a kiszolgáltatottabb őslakos népesség körében terjedő betegség – mondta Gladys Berejiklian államfő újságíróknak. A szomszédos Victoria államban szintén emelkedett az új esetszám, így fővárosában, Melbourne-ben sem enyhíthetnek a két hete tartó korlátozásokon. Az ország fővárosában, Canberrában pedig csütörtökön rendeltek el egyhetes korlátozást.

A szövetségi kormány kijelentette, hogy a korlátozó intézkedések többsége akkor oldható fel teljesen, amikor az ország közel 26 milliós lakosságának 70 százaléka legalább az első oltását megkapta. Jelenleg 38,5 százalék kapott legalább egy dózist.

Lengyelország – amely az Our World in Data adatai szerint 38 milliós lakosságának 47,8 százalékát oltotta be eddig teljeskörűen – közleményében azt írta, hogy a delta-változat jelenlegi gyors terjedése miatt ajánlott fel oltóanyagot Ausztráliának.

eladás Ausztrália Pfizer vakcina delta variáns Lengyelország
Kapcsolódó cikkek