Nemzetközi gazdaság

Enyhül az építőanyag-hiány

A német építőiparban ugyan kevesebb cég számolt be augusztusban építőanyag-hiányról, mint júliusban, ám még így is rendkívül jelentős mértékű az alapanyag-hiánnyal szembesülő cégek aránya.

Augusztusban a német építkezések 42,2 százaléka szembesült építőanyag-hiánnyal a júliusi 48,8 százalékos arányt követően, derül ki az Ifo intézet kutatása szerint. A mélyépítés területén is enyhült némileg a hiány, itt a cégek 31,4 százaléka jelzett problémákat a júliusi 33,9 után.  

Fotó: MARKUS SCHOLZ / dpa Picture-Alliance via AFP

A hiány azonban nem egyenlő mértékben van jelen az ország különböző térségei között, így a júliusban áradásokkal sújtott Észak-Rajna–Vesztfáliában például jóval jelentősebb, mint Németország egyéb térségeiben.

Felix Leiss, az intézet kutatója szerint a javulás ellenére sem rózsás a helyzet, a kínálat továbbra sem elegendő, elsősorban az acélt és a szigetelőanyagokat illetően, és noha a faáruk területén történt fejlődés, számos termék ellátása továbbra is nehézkes. A szűkösség felfelé hajtja az árakat, és az építőipari cégek mintegy fele tervezi emelni az árait, ám a drágulási hullám kevésbé jelentős a mélyépítési szektorban.

Az alapanyagok szűkössége mellett számos cég a szakképzett munkavállalók hiányára is panaszkodik. A vállalatok harmada számolt be ilyen jellegű problémákról.

Németország építőanyagár építőanyag piac Ifo intézet építőipar
Kapcsolódó cikkek