Nemzetközi gazdaság

Fizetésmegvonással büntetnék az oltatlan tanárokat Görögországban

Fegyelmi intézkedésekkel és fizetésmegvonással kényszerítenék a koronavírus elleni oltás felvételére a tanárokat Görögországban. Az athéni oktatási tárcánál már szövegezik az erről szóló miniszteri rendeletet.

Az általános és középiskolákban, valamint az egyetemeken oktató tanárokat is arra köteleznék Görögországban, hogy még szeptember előtt oltassák be magukat a koronavírus ellen – írja az Ekathimerini. Azoknak, akik ezt már megtették, a munkáltatójuk felé igazolniuk kell ezt, enélkül ugyanis nem vehetik fel a munkát. Azokat, akik az oltás felvételét megtagadják, csak úgy engedik be az oktatási intézmények területére, ha negatív teszteredménnyel igazolják, hogy nem fertőzöttek, illetve, hogy korábban már átestek a betegségen. Akik nem hajlandók arra, hogy rendszeresen teszteltessék magukat, azokat felfüggesztik, így fizetést sem kaphatnak addig, amíg nem tesznek eleget a rendeletben foglaltaknak.

Fotó: Louisa GOULIAMAKI / AFP

A rendelkezés a szerződéses és az óraadó tanárokra egyaránt vonatkozna; utóbbiak szerződését akár fel is bonthatják az intézmények, ha nem oltatják be magukat. A tanárok fizetését és előmenetelét Görögországban egy közalkalmazotti pontrendszer alapján határozzák meg; a tervezett rendelkezés itt is büntetéssel sújtaná az oltást megtagadókat, ezzel akár a hosszú távú munkavállalási esélyeiket is befolyásolhatja.

A görögországi tanárok több mint 70 százaléka már mindkét koronavírus elleni oltását megkapta. Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök kedden arról beszélt, kormánya a tanárok számára nem akarja kötelezővé tenni a koronavírus elleni vakcinát, de mindent megtesznek a diákok egészsége védelmében. Ez azért is kulcskérdés, hiszen a 12 év alattiak számára még nem áll rendelkezésre engedélyezett oltás, miközben a delta variáns terjedésével egyre nagyobb veszélyben vannak a gyermekek is.

A görög kormány már júniusban úgy döntött, hogy az egészségügyi dolgozókat – ide értve az idősotthonokban, illetve a speciális ellátást nyújtó intézményekben dolgozókat is – kötelezni fogja arra, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen. Az erről szóló törvény már a parlament előtt van, várhatóan augusztus 16-án szavaznak róla. Ha elfogadják, az intézményvezetőknek az oltatlan egészségügyi dolgozókat fizetés nélküli szabadságra kell küldeniük szeptember elsejétől – írja a Greek Reporter. Amíg nem veszik fel a vakcinát, vagy nem ér véget a világjárvány, még a társadalombiztosítást is megvonhatják tőlük. 

Mostanáig a görögországi orvosok 90 százaléka, illetve a nővérek, ápolók 73 százaléka szerzett védettséget a koronavírus ellen.  

Görögország koronavírus járvány oktatás koronavírus elleni oltás egészségügy
Kapcsolódó cikkek