BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét fizethetnek osztalékot a cseh bankok

Kockázati helyzetük és tőkéjük határozza meg, mennyit vehetnek fel a bankok visszatartott nyereségükből.

A Cseh Nemzeti Bank az elemzők szerint várhatóan további 25 bázisponttal 0,75 százalékra növeli az alapkamatot augusztus 5-i ülésén, de

már ezt megelőzően engedélyezi a kereskedelmi bankok számára a felhalmozott osztalék egy részének kifizetését

– jelezte hétfőn Jirí Rusnok, a cseh jegybank elnöke.

Jiri Rusnok
Fotó: AFP

A központi bank a járvány gazdasági hatásaira hivatkozva korábban arra utasította a bankokat, hogy ne fizessenek osztalékot, de a járvány csillapodásával most ismét megnyitja ezt a lehetőséget. Rusnok hozzátette, hogy a bankok eltérő arányú osztalékot fizethetnek. A jegybank felmérte a bankok kockázati helyzetét, tőkéjét, és az új rendszer szerint – amelyet a bankok is ismernek – határozza meg, mennyit vehetnek fel a visszatartott nyereségből. A Cseh Köztársaságban működő vállalatok 2019-ben 330,6 milliárd korona osztalékot küldtek külföldre, amely tavaly a járvány hatására 190,3 milliárd koronára csökkent. Az ország nagyobb bankjait külföldi cégek – az osztrák Erste és Raiffeisen, a belga KBC és a francia Société Générale – működtetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.