A Bank of America (BofA) hét százalékról 4,5 százalékra módosította az amerikai harmadik negyedéves növekedési kilátásait, követve a Goldman Sachs példáját, amely korábban még nagyobb mértékben, kilenc százalékról 5,5, százalékra vágta vissza az előrejelzését. A BofA a Forexlive beszámolója szerint arra hivatkozik, hogy

a delta variáns terjedése és a fertőzöttek rohamosan növekvő száma miatt jelentősen romlik a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban.

A bank azonban arra számít, hogy az ellátási láncokban tapasztalható zavarok enyhülnek majd az év hátralévő részében, így a negyedik negyedévben az évesített negyedéves GDP-növekedés elérheti a hat százalékot, és a javulás a jövő év elején is folytatódik.

Fotó: AFP

A befektetési bank feltételezi, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed is látja a lassulást, és szintén lefelé módosítja majd a növekedési kilátásokat.

A megtorpanásának ugyanakkor vannak pozitív következményei is, mert csökkenhet az inflációs nyomás, és kisebb problémát jelent emiatt a munkaerőhiány, a foglalkoztatás növekedési üteme ugyanis augusztusban tavaly július óta a leglassúbb szintre lassult.

Ráadásul a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet által közölt szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes augusztusi értéke az elemzők által várt 59,5 pont helyett 55,2 pontra, nyolc hónapja a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 59,9 pontról, és harmadik egymást követő hónapban romlik. A feldolgozóipari BMI 61,2 pontra, négy havi mélypontra esett vissza a júliusi 63,4 pontos rekordról a várt 62,5 pont helyett, míg a kompozit BMI értéke 55,4 pontra, nyolc hónapja a legalacsonyabbra csökkent a júliusi 59,9 pontról; a piac 58,3 pontot várt augusztusra.

A delta variáns Ázsia erőteljes gazdasági talpra állását is veszélyezteti – Kínát kivéve, ahol a zéró tolerancia jegyében csírájában fojtják el a vírus terjedését, és a hétvégén már nem is jelentettek újabb fertőzöttet.

A régió gazdaságai számára egyértelműen nagyobb gondot jelent most a koronavírus, mint korábban, elsősorban amiatt, hogy Ázsiában alacsony az átoltottság

– hangsúlyozta a Reutersnek Rob Carnell, az ING ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős vezető kutatója, aki emlékeztetett, hogy a a bank már visszavágta Thaiföld, Malajzia, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Ausztrália növekedési kilátásait. Fudzsito Norihiro, a tokiói Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities vezető befektetési tanácsadója szerint kétség sem férhet hozzá, hogy a növekedés lelassul majd a harmadik negyedévben, de ennek mértékéről pontos képet majd csak az adatok nyilvánosságra hozatala után kapunk. A világ egyik legfontosabb feldolgozóipari központjának számító Délkelet-Ázsiában júliusban már jelentősen visszaesett a kibocsátás, és ez tovább súlyosbítja a globális ellátási láncban, például a csipellátásban meglévő fennakadásokat.

Gyorsabban nő a német gazdaság a jelzettnél

A lakossági fogyasztás felpörgésének és az állami ösztönzőcsomagnak köszönhetően az első becslésben jelzett 1,5 százaléknál némileg nagyobb mértékben nőtt a német gazdaság a második negyedévben. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint az előző negyedévhez képest 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított GDP az év első három hónapjában mért két százalékos csökkenés után. Éves bázison az első becslésben jelzett 9,6 százalék helyett 9,8 százalékos a bővülés az első negyedévi 3,3 százalékos csökkenés után. A lakossági fogyasztás az április-júniusi időszakban 3,2 százalékkal nőtt az előző negyedévihez képest, míg az év első három hónapjában még 5,2 százalékkal visszaesett. Az és az növekedési üteme azonban lassult a második negyedévben az előző három hónaphoz képest: a kivitel 0,5 százalékkal, a behozatal 2,1 százalékkal nőtt az első negyedévi 1,4 és 4,2 százalékot követően.