A kormányfő erről azon a keddi tanácskozáson beszélt, amelyet több illetékes intézményvezetővel folytatott, miután Romániában az elmúlt egy évben végrehajtott energiaár-liberalizáció következtében a villamos energia és a gáz átlagban 21 százalékkal drágult, és ősszel további áremelkedés várható.

Florin Cîţu elmondta, hogy az energia az egész Európai Unióban drágult, és leszögezte: kitart az árliberalizáció mellett, ugyanis Romániának arra kell törekednie, hogy minél korábban függetlenné váljon energetikai szempontból. Ehhez beruházásokra van szükség a hazai termelési kapacitások növelése érdekében. Az energetikai függetlenséget csak középtávon lehet elérni – mondta Cîţu –, rövid távon azonban megoldást kell találni a megnövekedett rezsiköltségek jelentette teher enyhítésére.

Fotó: Dursun Aydemir / Hans Lucas via AFP

Mint közölte, a kormány támogatásban fogja részesíteni a szociálisan érzékeny fogyasztókat, egy erről szóló kormányrendelet kidolgozása folyamatban van. A tervek szerint a kabinet a parlamenti vakáció után, szeptemberben elfogadtatja a törvényhozással a sérülékeny fogyasztók védelméről szóló jogszabályt, ennek alapján pedig az érintettek már idén ősszel villany- és gázszámla-támogatásban részesülhetnek. 

Ahogy arról korábban a VG beszámolt, Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint több mint 400 ezer kedvezményezettje lenne az intézkedésnek, ám nem fogyasztókról, hanem egész háztartásokról van szó. 

A tervezet értelmében az minősülne sérülékeny fogyasztónak, aki a havi jövedelme 16–20 százalékát alapvető energiaszolgáltatásokra – fűtés, hűtés, világítás, mobilitás és áramellátás – költi.

Fotó: Rostás Szabolcs / VG

Virgil Popescu a keddi találkozó után bejelentette, hogy a fogyasztókkal szemben sorozatos visszaéléseken tetten ért szolgáltatók kemény bírságokra számíthatnak. 

Romániában az év elején liberalizálták a villamosenergia-, tavaly júliusban pedig a gázárakat, így a lakossági fogyasztók már nem államilag szabályozott áron kapják az energiát. A versenypiacra áttért fogyasztók júliustól 55 forintnak megfelelő hozzávetőleges egységárat fizetnek kilowattóránként az elektromos áramért Romániában. Az egyetemes szolgáltatói ár június 30-ig 52,1 forint/kWh volt, júliustól viszont ebben a kategóriában 56,2 forint/kWh-ra emelkedik az egységár. Magyarországon a rezsicsökkentett fogyasztói ár 40 forint körül alakul.