Nemzetközi gazdaság

Júliustól drágul az áram és a gáz Romániában, de ez még csak a kezdet

Két számjegyű áremelkedésre számíthat csütörtöktől több mint négymillió romániai fogyasztó, akik vagy lustaságból, vagy a tudatlanságból az állami szolgáltatónál ragadtak. Rezsicsökkentésben ők sem bízhatnak.

Mától ismét drágulnak az energiahordozók Romániában azután, hogy az év elején átlagosan 18 százalékkal már emelkedett az elektromos áram lakossági ára. Ezúttal az áremelkedés szintén kétszámjegyűnek ígérkezik azon háztartások esetében, amelyek nem kötöttek szabadpiaci szerződést.

A tavalyi évet még a szabályozott piacon záró mintegy hatmillió fogyasztónak mostanáig két lehetősége maradt: nem tesz semmit, ez esetben érvényben marad az eddigi szerződése, és akkor automatikusan az egyetemes szolgáltatásnak nevezett árat fizeti, vagy új szerződést köt a szabadpiacon, akár másik szolgáltatóval. (A szolgáltatóváltást különben ezentúl bármikor megtehetik). Az energiahordozók ára várhatóan mindkét esetben emelkedik július elsejétől, jóval nagyobb drágulás terheli viszont majd a passzív fogyasztókat.

 

A tavalyi évet még a szabályozott piacon záró mintegy hatmillió fogyasztónak mostanáig két lehetősége maradt:

  • nem tesz semmit, ez esetben érvényben marad az eddigi szerződése, és akkor automatikusan az egyetemes szolgáltatásnak nevezett árat fizeti,
  • vagy új szerződést köt a szabadpiacon, akár másik szolgáltatóval. (A szolgáltatóváltást különben ezentúl bármikor megtehetik).

Az energiahordozók ára várhatóan mindkét esetben emelkedik július elsejétől, jóval nagyobb drágulás terheli viszont majd a passzív fogyasztókat.

Ennek az az oka, hogy június 30-cal lejár a még tavaly megszabott standard árra megkötött szerződésük, azután pedig már nem a legalacsonyabb egyetemes szolgáltatói tarifát, hanem az emelt árat kell fizetniük.

Becslések szerint a földgáznál mintegy 20, míg a villamosenergia esetében 1-7 százalékos drágulására számíthat a lakosság júliustól,

utóbbi esetben azonban ennél jóval nagyobb lesz az áremelkedés azok számára, akik nem kötöttek szabadpiaci szerződést, mert a legtöbb szolgáltató immár nem biztosítja a cégtől függően 10-20 százalékos kedvezményt az egyetemes szolgáltatási árra.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter nemrég azt állította, hogy a lakossági fogyasztók a szolgáltatók „spekulatív magatartása” miatt kénytelenek többet fizetni az energiahordozókért, szerinte ugyanis a társaságok nem hosszú távra szóló szerződésekkel vásároltak energiát, hanem a drágább piacokat választották. Arra reagálva, hogy a francia Engie romániai leányvállalata 25 százalékos gázáremelést helyezett kilátásba júliustól, a tárcavezető közölte: a szolgáltatóknak fel kellene tüntetniük a fogyasztói számlán az energiahordozó beszerzési árát is, így kiderülne, „jóhiszemű” kereskedelmi árrést alkalmaznak-e.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter nemrég azt állította, hogy a lakossági fogyasztók a szolgáltatók „spekulatív magatartása” miatt kénytelenek többet fizetni az energiahordozókért, szerinte ugyanis a társaságok nem hosszú távra szóló szerződésekkel vásároltak energiát, hanem a drágább piacokat választották. Arra reagálva, hogy a francia Engie romániai leányvállalata 25 százalékos gázáremelést helyezett kilátásba júliustól, a tárcavezető közölte:

a szolgáltatóknak fel kellene tüntetniük a fogyasztói számlán az energiahordozó beszerzési árát is, így kiderülne, „jóhiszemű” kereskedelmi árrést alkalmaznak-e.

A versenypiacra áttért fogyasztók júliustól 55 forintnak megfelelő hozzávetőleges egységárat fizetnek kilowattóránként az elektromos áramért Romániában. Az egyetemes szolgáltatói ár június 30-áig 52,1 forint/kwh volt, júliustól viszont ebben a kategóriában 56,2 forint/kwh-ra emelkedik az egységár. Magyarországon a rezsicsökkentett fogyasztói ár 40 forint körül alakul.

Románia energiaárak gázáremelés áramár emelés áremelkedés
Kapcsolódó cikkek