Nemzetközi gazdaság

Összeomlott a lengyel kormánykoalíció

Az Egyetértés pártjának kilépése a lengyel kormánykoalícióból nem feltétlenül okoz kormányválságot, még úgy sem, hogy a megmaradt koalíció formálisan elvesztette többségét a szejmben. A kormányzó pártok most minden követ megmozgatnak, hogy a koalíción kívüli képviselőket győzzenek meg az együttszavazásról. Ha a médiatörvényt elfogadják annak mindenképp negatív következményei lesznek a lengyel–amerikai kapcsolatokban.

Összeomlott a lengyel kormánykoalíció, miután Mateusz Morawiecki miniszterelnök kedden menesztette Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettest, az egyik koalíciós partnerpárt vezetőjét a médiatörvény módosításával kapcsolatos nézeteltérések miatt. Gowin a szakítás előtt azt nyilatkozta, hogy a törvénymódosítás nyilvánvalóan sérti a sajtószabadság elvét. A távozó kormányfőhelyettes vezette Egyetértés kilépéséről végül a szervezet választmánya szerdán döntött, bár Gowin már kedden a kormánykoalíció tényleges felbomlásának nevezte menesztését, leváltása után pedig lemondott posztjáról Marcin Ociepa, az Egyetértés nemzetvédelmiminiszter-helyettese is. 

Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben. Ha mindannyian távoznak, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét.

Fotó: Piotr Malecki  / Anadolu Agency via AFP

A kenyértörés közvetlenül a médiatörvény parlamenti szavazása előtt történt. Az új törvény megtiltaná, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli vállalatok többségi részesedéssel rendelkezzenek a lengyel médiavállalatokban. A kritikusok szerint ez elsősorban a Discovery tulajdonában lévő népszerű TVN24 amerikai hírtévét célozza, amely független híradásaiban gyakran a kormánnyal szemben foglal állást. 

Tüntetők ezrei vonultak az utcára kedd este, hogy demonstráljanak a törvényjavaslat ellen, amely szerintük veszélyezteti a sajtószabadságot, és így aláássa a demokratikus berendezkedést. A módosítás ellen a múlt héten amerikai szenátorok egy csoportja is tiltakozott, óva intve a lengyel képviselőket a médiaszabadság korlátozásától, 

hozzátéve, hogy ennek negatív következményei lehetnek a lengyel–amerikai kapcsolatokban. Ezt követően a Fehér Ház is egyértelműen kifejezte nemtetszését, szerintük ugyanis a törvény aláásná az Egyesült Államok legnagyobb lengyelországi beruházását, melynek becsült értéke több mint egymilliárd dollár, valamint gyengítené a média szabadságát, éppen akkor, amikor Joe Biden elnök próbálja megszilárdítani a demokratikus értékeket a térségben az orosz és kínai befolyás ellenében.

Fotó: STR  / NurPhoto via AFP

Piotr Müller kormányszóvivő egy szerdai rádióinterjúban elmondta: a kormánytáboron kívüli képviselők között akadnak most is olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget. Azt, hogy jóslata beigazolódik-e, annak a szerda esti alsóházi ülés napirendjén szereplő médiatörvény módosítás lesz az első próbája. Ha azonban a kormány el is bukná a szavazást, ez nem feltétlenül okoz kormányválságot, ugyanis a jövőben meggyőzhetnek még képviselőket a kormány akár alkalmi támogatásáról is, ezért pedig most minden követ megmozgatnak. A kormánykoalíció eddig három pártból állt: a PiS és az Egyetértés mellett a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által vezetett Szolidáris Lengyelországból. 

A kormány többségét egy-két független képviselő voksa mellett elvileg biztosíthatja, ha Gowin pártjából vagy más ellenzéki pártból néhány képviselő a kormányoldalon szavaz. Ha ezt a kormánynak hosszabb távon nem sikerül elérnie, Lengyelországban előrehozott választások várhatók.

A kormányválság hírére mind a lengyel złoty, mind a magyar forint esésének indult a világ vezető devizáival szemben, az euró ellenében azóta közel 0,5 százalékos a złoty leértékelődése. A lengyel fizetőeszköz gyengülése azért is különösen aggasztó, mert az júliusban 5 százalékra, az unióban a legmagasabbra emelkedett, átvéve a pénzromlás terén a vezető pozíciót Magyarországtól. Jelentős különbség azonban, hogy a lengyel jegybank egyelőre kitart ultralaza monetáris politikája mellett. Eryk Lon jegybankár szerint a lengyel kamatemelési ciklus megkezdése jelenleg túl kockázatos lenne, és a döntéshozóknak meg kell várniuk a jegybank novemberi gazdasági előrejelzését, mielőtt ilyen lépést fontolgatnának.

 

Frissítés:

A szejm szeptember 2-re halasztotta a médiatörvény módosításával kapcsolatos szavazást.

Amerikai Egyesült Államok Lengyelország TVN24 kormánykoalíció válság
Kapcsolódó cikkek