Nemzetközi gazdaság

Súlyos gazdasági következményekkel járhat a lengyel TVN24 ellehetetlenítése

Az amerikai–lengyel gazdasági kapcsolatokra is negatív hatással lehet a médiatörvény módosításának esetleges végrehajtása.

A lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak szerda este mégis sikerült átnyomnia a médiareformról szóló törvényjavaslatot, amely a kritikusok szerint a jobboldali kormányt kritizáló amerikai tulajdonú hírtévé, a TVN24 ellehetetlenítésére irányul. 

Mindez azt követően történt, hogy a médiatörvény módosításával kapcsolatos nézeteltérések miatt szerdán az Egyetértés párt kilépésével összeomlott a lengyel kormánykoalíció, és a kormányzó pártok formálisan elveszítették többségüket a lengyel parlament alsó házában, a szejmben. A hatalom megtartásának nehézségére utalt, hogy a kormány szerdán délután elvesztett egy fontos eljárási szavazást, így az ellenzéknek sikerült elfogadtatnia azt az indítványt, hogy a médiatörvényről szóló parlamenti döntést szeptember 2-ra elnapolják. 

Azonban később formai hibára és arra hivatkozva, hogy a szavazás eredménye „jogos kétségeket vetett fel”, Elzbieta Witek házelnök újbóli szavazásra bocsátotta a témát, amely másodjára szűk többséget kapott. Az eredmény azt mutatja, hogy a PiS vezette frakció képes keresztülvinni legalább egyes tervezeteit a parlamentben: sikerült elérniük, hogy az Egyetértés öt képviselője továbbra is a kormányoldalon, a tervezet mellett tegye le a voksát, és meggyőzték Paweł Kukiz egykori rockzenész által vezetett populista Kukiz´15 párt három tagját, valamint két független honatyát is. 

Kukiz´15 három képviselője a második szavazás után azt állította, hogy eredetileg csak tévedésből szavaztak az elnapolás mellett. 

Az ellenzék szerint az ismételt szavazás jogellenes.

Fotó: NurPhoto via AFP

A szejm által elfogadott törvényjavaslat most a szenátushoz kerül, ahol az ellenzék szűk többséggel rendelkezik, és valószínűleg elutasítja azt. A demokratikus többség a szenátusban soha nem fogja jóváhagyni a kormánytól független média elleni támadást – írta Tomasz Grodzki, a szenátus elnöke a Twitteren a szavazás után. Ha a szenátuson nem megy át a javaslat, akkor az visszakerül a szejmhez, ahol ez után már abszolút többség kell az elfogadásához, amit viszont biztosan nem tud megszerezni a kormányoldal.

Varsó és Washington között jelentős feszültségeket szült a médiatörvény módosításának terve, 

és az amerikai fél azonnal reagált annak alsóházi elfogadására. Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy Washingtont erősen aggasztja a törvénymódosítás, amely a legnézettebb független hírtévét, és egyben az egyik legnagyobb amerikai befektetést célozza. A jogszabály veszélyezteti a média szabadságát és közvetve veszélyt jelenthet az Egyesült Államok más lengyelországi befektetéseire is, ezzel pedig alááshatja Lengyelország erős befektetési légkörét.

A Reuters becslése szerint a TVN24 több mint egymilliárd dolláros amerikai Lengyelországban. Lengyel üzleti körökben ezért komoly aggodalmakat szül, hogy a lépés lehűti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Ezek után nagyon valószínű, hogy mielőtt bármely amerikai vállalat egyetlen dollárt befektet Lengyelországban, tízszer meggondolja azt – figyelmeztetett Maciej Witucki, a lengyel Lewiatan-csoport vezetője.

Amerikai részről mind a törvényhozó, mind a végrehajtó hatalom egyértelművé tette Varsó számára, hogy a törvénymódosítás esetleges végrehajtása komoly következményeket von maga után a lengyel–amerikai kapcsolatokban. Ha a lengyel fél az egyértelmű üzenetek ellenére sem keresi a kompromisszumot, azt Washingtonban könnyen úgy értelmezhetik, hogy a PiS már nem törődik a jó kapcsolat fenntartásával. A lengyel sajtóban emellett olyan hírek is megjelentek, hogy az Egyesült Államok fontolóra veheti a Lengyelországban állomásozó csapatai egy részének Romániába való áthelyezését is.

Amerikai Egyesült Államok médiatörvény Lengyelország koalíciós szakadás szejm törvénymódosítás
Kapcsolódó cikkek