Nemzetközi gazdaság

A harmadik hullám óta nem volt ilyen rossz a hangulat Nyugat-Európában

Szeptemberben már a második egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetőihangulat-indexe, újabb jeleként annak, hogy a gazdasági növekedés lefordult a járvány utáni fellendülés csúcsáról.

A Sentix honlapján hétfőn közzétett felmérés szerint az euróövezet befektetőihangulat-indexe 2,6 ponttal, 19,6 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A piac a ténylegesnél valamivel jobb értéket, 19,7-et várt szeptemberre. A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 30,8 ponton stagnált. 

A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke a negyedik egymást követő hónapban csökkent, az előző havi 14 pontról 9-re, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Fotó: Shutterstock

A felmérés eredményeit összegezve Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy már tetőzött a gazdaság felzárkózási folyamata a koronavírus-járvány miatti zárlatok után. 

A kérdés most az, hogy csak szusszanunk egyet, vagy visszafordulunk

– fogalmazott Hübner. 

A felmérés adatai azt mutatják, hogy lassul a világgazdaság növekedése. A jövőbeni kilátások megítélését tükröző alindexek a felmérésbe bevont legtöbb régióban zsinórban már negyedszer vagy ötödször csökkentek augusztusban, de még mindig pozitív tartományban tartózkodnak, jelezve, hogy a gazdaságok még nem tértek le a növekedési pályáról.

Ezzel együtt is a fellendülés csúcsán túljutott a gazdaság, ami az aktuális helyzet megítélésében is tetten érhető, hiszen csak néhány régióban javult kissé a mutató. Az európai konjunktúra sorsát valószínűleg a kínai gazdasági helyzet alakulása határozza majd meg – mutatott rá a Sentix. 

A Sentix németországi hangulatindexe ugyancsak jelentősen romlott, az augusztusi 25,7 pontról 20,9-re süllyedt az értéke. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 38,5 pontról 36,0-ra, míg a kilátásoké 13,5-ről 6,8-re esett. A Sentix havi rendszerességgel végzett felmérésében szeptember 2. és 4. között 1070 befektető és pénzügyi elemző vett részt, köztük 270 intézményi befektető.

Sentix-index eurózóna euróövezet
Kapcsolódó cikkek