A republikánusok ellenállása miatt egyelőre nem is szavaz a szenátus arról, hogy a jövő évi időközi választásokig felfüggesszék az amerikai adósságplafont. A küszöb jelenleg 
28 500 milliárd dollár, ami nagyjából megegyezik a meglévő összegével, ami megközelíti a 29 000 milliárdot.

Fotó: Kevin Dietsch / Europress/AFP

A plafon megemelését sürgette a szenátus banki bizottságának e heti meghallgatásán Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke és Janet Yellen pénzügyminiszter is, akik figyelmeztettek, hogy

ennek elmaradása komoly következményekkel járna.

A CNN tudósítása szerint Yellen hangsúlyozta, hogy az adósságplafon emelése nélkül a szövetségi kormány október 18-ig kifogyhat a készpénzből, a pénzügyminisztériumnak csupán erősen korlátozott erőforrások állnának rendelkezésére, amelyeket gyorsan kimerítenének, és becslések szerint az Egyesült Államok heteken belül képtelenné válhatna kötelezettségvállalásai teljesítésére.

A hitelek törlesztésének leállítása pedig katasztrofális lenne, pénzügyi és gazdasági válságot okozna

– mondta Yellen alig pár órával azután, hogy a republikánusok megakadályozták az adósságplafon megemelésének napirendre vételét a szenátusban. A MarketWatch elemzésében ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy senki sem tudja egészen pontosan, mikor fut ki a pénzből a pénzügyminisztérium, azt pedig főleg nem, hogy mi történik ezek után. Az adósságplafon megemelése ugyanis egy évtizeddel ezelőttig gyakorlatilag automatikusan ment, a kérdés csak akkor vált politikai játszmává Washingtonban. Elemzők azonban úgy vélik, a piacok már október 18. előtt idegessé válnak, ha nem történik haladás.

Mivel az amerikai kormányzat többet költ, mint amennyi a bevétele, újabb hitelek nélkül nem lesznek képesek fizetni többek között a katonák zsoldját, a szövetségi nyugdíjakat és egyéb szociális kiadásokat. A hitelminősítők le fogják rontani az ország adósbesorolását, megemelkednek a kamatok,

az amerikaiaknak többet kell fizetniük hiteltörlesztésre, akár több millió ember elveszítheti az állását, és lelassul a gazdaság talpra állása a koronavírus-járvány okozta válságból.

A kongresszus legutóbb 2011-ben és 2013-ban járt közel ahhoz, hogy ne emelje meg az adósságplafont, és a Moody’s Analytics elemzése szerint a fokozott bizonytalanság visszafogta az üzleti befektetéseket, a munkahelyteremtést és a növekedését. Úgy becsülik, hogy enélkül 2015 közepére a reál GDP 180 milliárd dollárral, vagyis több mint egy százalékkal lett volna nagyobb, 1,2 millióval több álláshely jött volna létre, és a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal lett volna alacsonyabb. Ráadásul, mivel az amerikai szuverén adósságállományt tartják a legbiztonságosabbnak és a leginkább likvidnek a világon, így az a globális gazdaság alapköve, a fizetésképtelenséggel tehát Washington akár az egész világot is válságba döntheti.

A legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan Chase már készül arra a lehetőségre, hogy az ország eléri az adósságküszöböt, megkezdte a forgatókönyv-tervezést arra vonatkozóan, hogy egy esetleges amerikai hitelmulasztás hogyan hatna a repo- és pénzpiacokra, az ügyfélszerződésekre, a tőkemegfelelési mutatókra és a hitelminősítők reakciójára. Jamie Dimon vezérigazgató azonban még bízik benne, hogy sikerül elkerülni ezt a szerinte is „potenciális katasztrofális” eseményt.

Eddig minden alkalommal megoldották a dolgot, de még ilyen közel sem szabadna jutni ehhez a ponthoz

– nyilatkozta a Reutersnek, hozzátéve, hogy a felkészülés legutóbb százmillió dollárba került a pénzintézetnek.