Nemzetközi gazdaság

Dobják a rendkívüli állapotot Japánban

Japán csütörtökön – közel hat hónap után először – minden régióban feloldja a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli állapotot, mivel az új megbetegedések és a halálesetek száma is csökken, és az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás enyhül – közölte Szuga Josihide miniszterelnök.

Noha a napi megbetegedések száma a múlt havi több mint 25 ezerről hétfőn 1128-ra csökkent országosan, a nyitás fokozatos lesz, az éttermekre és a nagyszabású rendezvényekre vonatkozó egyes korlátozások még körülbelül egy hónapig fennmaradnak, hogy megakadályozzák a kiújulást.

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A kormány a tervek szerint bevezet egy tanúsítási rendszert, és csak az engedélyt megszerző éttermek tarthatnak nyitva este 9 óráig – közölték tisztviselők, hozzátéve, hogy az alkoholfogyasztás tilalmát mindenhol feloldják, hacsak az önkormányzatok nem tiltakoznak.

A növekvő átoltottságnak és az antitest gyógyszerek szélesebb körű alkalmazásának köszönhetően olyan szakaszba lépett a védekezés, ahol az új fertőzöttek már nem terhelik meg vészesen az egészségügyi ellátórendszert

– mondta Szuga.

Japán nagyrészt elkerülte az Egyesült Államokban, Indiában vagy Európában tapasztalt robbanásszerű járványkitöréseket. A 126,3 millió lakosú országban mintegy 1,7 millió megbetegedést és alig több mint 17 500 halálesetet regisztráltak. (Magyarországon eddig 30 179 ember veszítette életét a vírus okozta megbetegedésben.) A fertőzőbb delta-variáns a járvány ötödik hullámát váltotta ki Japánban, amely a múlt hónapban rekordszintre emelte a fertőzéseket. A kórházak túlterheltségének megelőzése érdekében a kormány szeptember végéig meghosszabbította a lakosság mintegy 80 százalékára vonatkozó járványügyi korlátozásokat, emiatt rendezték a tokiói olimpiát idén nyáron nézők nélkül.

A rendkívüli állapot feloldása közel egybeesik a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) új vezetőjének megválasztásával, aki a parlamenti többségnek köszönhetően Szuga miniszterelnöki posztját is betölti majd. Szuga úgy döntött, hogy nem indul a választáson, mert a járvány során sokat veszített a népszerűségéből. Kezdetben az oltási program lassú felfutása miatt bírálták, de az elmúlt hónapban az ország felzárkózott más fejlett országokhoz, és mostanra a lakosság közel 60 százaléka teljesen be van oltva, novemberig pedig mindenki megkapja az oltást, aki szeretné – foglalta össze a Reuters.

A járványkezelésért felelős Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter, azzal magyarázta az újranyitás fokozatos bevezetését, hogy a rendkívüli állapot feloldása után az új esetek száma emelkedni fog. Hozzátette, hogy ha a fertőzéses esetek száma ismét megugrik, egy „kvázi vészhelyzet” elrendelése továbbra is egy lehetőség.

COVID-19 miniszterelnök Szuga Josihide Japán rendkívüli állapot járvány elleni védekezés
Kapcsolódó cikkek