Nemzetközi gazdaság

Egekbe szöktek a termelői árak az euróövezetben

A várakozásokat meghaladóan gyorsult a termelői árak növekedése az euróövezetben.

A termelői árak az euróövezetben 12,1 százalékkal nőttek júliusban az előző év azonos hónapjához képest, ami gyorsuló tendenciát jelez, és messze meghaladja a 11 százalékos piaci várakozást. Júniusban 10,2 százalékos éves áremelkedésről számolt be az Eurostat. Ezzel a termelői árak immár hetedik hónapja folyamatosan emelkednek.

Az előző hónaphoz képest 2,3 százalékos volt az emelkedés júliusban, ami 1995 januárja óta a legnagyobb havi növekedés, és szintén jóval meghaladja az 1,1 százalékos piaci várakozást.

Illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI

A termelői árak növekedését többek között az ellátási lánc zavarai, például a félvezetők szállítási problémái, a magasabb nyersanyagárak és a delta-variáns miatt Kínában ismét bevezetett korlátozó intézkedések okozták.

Bár ezek átmeneti hatásúak, de mindenképpen az további növekedését vetítik előre. Az eurózónában a fogyasztói árak inflációja 10 éves csúcsra, 3 százalékra ugrott a júliusi 2,2 százalékról, míg a piac 2,7 százalékos növekedéssel számolt augusztusra. Ez az inflációs ráta jóval az Európai Központi Bank (EKB) célértéke felett van, azonban várhatóan ez nem fog változást eredményezni sem a bank kommunikációjában, sem monetáris politikájában a jövő heti ülésén. A bank döntéshozóinak többsége továbbra is azt hangsúlyozza, hogy egyelőre nem kíván lépni az inflációs nyomás leküzdése érdekében, mert azt átmenetinek és az egész évet tekintve a célérték alattinak tartja. Ugyanakkor az is tény, hogy a monetáris politika eszközeivel aligha lehet leállítani az egyszeri tényezők által vezérelt inflációt. Ha azonban az emelkedő árak hatására megindul a bérek növekedése, az már tartós inflációs nyomást eredményezhet.

termelői árak infláció euróövezet
Kapcsolódó cikkek