Nemzetközi gazdaság

Egyre biztosabb a szociáldemokraták győzelme

Pezsgőt még nem bonthat, de a szociáldemokrata Olaf Scholz egyre közelebb kerül ahhoz, hogy alkancellárból kancellárrá lépjen elő a jövő hét végi választásokat követően, miután vasárnap este megnyerte a három legesélyesebb jelölt második tévévitáját.

A közvélemény-kutatások szerint két héttel a választások előtt Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal a pártok közül, és tovább javította az esélyeiket, hogy a három legnépszerűbb párt kancellárjelöltjének vasárnap este tartott második televíziós vitáját az SPD-s Olaf Scholz nyerte.

Az ARD és a ZDF közszolgálati csatornák sugározta vitán összecsapott egymással a kancellári posztról távozó Angela Merkel pártszövetsége, a CDU-CSU jelöltje, Armin Laschet és a koalíciós partner SPD színeiben induló Olaf Scholz pénzügyminiszter, alkancellár. 

Kettejük párviadala óriási fordulatot jelez a tavaszi állapothoz képest, amikor a járvány kezelése miatt elhatalmasodó csalódottság miatt egy időre a Zöldek vették át a vezetést támogatottságban a jobboldali uniós pártoktól, a CDU-CSU szövetségtől. 

Vezetőjük, Annalena Baerbock a kancellárjelöltek tévévitájában mégsem játszhatott már főszerepet kihívóként. Az SPD, amely az év elején még 21 százalékpontos hátránnyal kullogott a CDU-CSU mögött, és az idén volt olyan, hogy a Zöldek tíz százalékpontot is rávertek, augusztusra megtáltosodott, miután Laschet amúgy sem acélos országos népszerűségét kommunikációs hibák tépázták meg, a Zöldek pedig nem voltak képesek ezt kihasználni. A múlt hónap második felében a szociáldemokraták már megelőzték támogatottságban Merkel pártszövetségét.

Fotó: Michael Kappeler/dpa-Pool/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / dpa-Pool / dpa Picture-Alliance / AFP

A tévéviták alkalmat adtak arra, hogy a jelöltek módosítsanak az erőviszonyokon. Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke úgy próbált ezzel élni, hogy pénzügyminiszteri tevékenysége kapcsán indított támadást a vasárnapi vitán Scholz ellen, felhasználva ehhez, hogy a napokban az ügyészség egy pénzmosási ügyben vizsgálódott a minisztériumnál, és a korábbi Wirecard-botrányt, illetve a Cum-Ex-ügyet még abból az időszakból, amikor Scholz Hamburg polgármester volt (2011 és 2018 közt). 

Scholz könnyedén visszaverte a kritikát, és jól használta fel azt az előnyt, hogy pénzügyminiszterként hivatkozhatott arra a hatalmas segélyprogramra, amely a járvány idején segített a német gazdaságnak megőrizni erejét a pénzügyi pozíciók jelentős lerontása nélkül. 

A költségvetésben azonban a lazítás után nincs hely arra, hogy csökkentsék a vállalkozások adóit, a gazdagoknak viszont ezután többel kell hozzájárulniuk a közös kasszához – mondta Scholz. Laschet ellenezte az adóemelést.

A vitáról az Infratest-dimap 1500 tévénéző véleményét szondázta meg, és 41 százalékuk szerint Scholz jött ki belőle nyertesként. Laschetet 27 százalék látta jobbnak, akit 25 százalékkal a Zöldek jelöltje is majdnem utolérte. A tévévita-sorozat következő, záró felvonására vasárnap kerül sor. 

Németország SPD CDU/CSU német választások Zöldek Pártja tévévita Szociáldemokrata Párt
Kapcsolódó cikkek