A koronavírus-járványból való kilábalás stratégiája a hétfői parlamenti választás tétje Kanadában a miniszterelnök szerint. Justin Trudeau hat éven belül harmadszor száll ringbe a kormányfői posztért, abban a reményben, hogy pártja visszaszerezheti a többséget az ottawai alsóházban. Ez ugyanis a legutóbbi, 2019-es választáson nem sikerült az általa vezetett Liberális Pártnak, amely azóta kisebbségből, kompromisszumok árán kormányozta az országot. A nyári közvélemény-kutatások azt mutatták: a szavazók megbocsátották Trudeau-nak az előző kampány során előkerült, politikailag inkorrekt fotókat és az azóta kipattant, a kormányzati források elosztása során felmerült összeférhetetlenségi vádakat is. Úgy tűnt, pártja könnyedén megkaparinthatná az abszolút többséghez hiányzó három mandátumot, és megerősített felhatalmazással foghatna bele a kanadai gazdaság újraindításába. 

Fotó: Adrian Wyld / AFP

Hogy ezt bebiztosítsa, a kormányfő augusztus elején kérte a parlament feloszlatását és a két évvel előre hozott a parlamenti választások kiírását. Ám a kampány másfél hónapja alatt a kanadai közvélemény sokat változott. A szavazás napjára Trudeau pártjának előnye elpárolgott, a legutolsó felmérések szerint a liberálisok és a konzervatívok fej fej mellett állnak, mindkét párt a szavazatok uszkve 32 százalékát szerezheti meg, ami kevés a többséghez. A választóihangulat-felmérések szerint közvetlenül a nyomukban lohol  az Új Demokrata Párt, amelynek elnöke, Jagmeet Singh – aki az első színes bőrű pártvezér Kanadában – jelenleg a legnépszerűbb politikus a közel 38 milliós országban. Mindhárom nagy pártban joggal bíznak abban, hogy a francia ajkú Québec elszakadásáért kampányoló Bloc Quebecois támogatói közül szerezhetnek maguknak új szavazókat.

Ígéretekből egyik oldalon sincs hiány. A liberálisok öt év alatt 78 milliárd kanadai dollárt (csaknem 52 milliárd eurót) költenének el a gazdaság beindítására és az egészségügy fejlesztésére, valamint mindenki számára kötelezővé tennék a koronavírus elleni oltást. A konzervatívok ezzel szemben a költségvetési fegyelem mellett törtek lándzsát. Vállalták, hogy a koronavírus-járvány kezelése során elszaladt hiányt 10 éven belül lefaragják, és nullszaldóssá teszik a központi költségvetést. A járványkezelésben a rendszeres tesztelést részesítik előnyben az oltás kötelezővé tételével szemben. Új, de hangsúlyos elem volt a párt kampányában a gazdaság zöldfordulatának felgyorsítása, amivel a konzervatívok egy újabb lépést tettek a politikai közép felé.

A kanadai parlamenti választásokon általában magas a részvétel, és ezen minden bizonnyal a koronavírus-járvány jelentette fenyegetés sem változtatott érdemben. Az előrejelzések szerint a 27 millió szavazásra jogosult állampolgár több mint hatvan százaléka adhatja le voksát urnazárásig, csaknem 5,8 millióan ezt a választások napja előtt levélben vagy a korai voksoláson már megtették. Az alacsonyabb részvétel a konzervatívoknak, a vártnál magasabb szavazási hajlandóság a liberálisoknak kedvezhet. Helyi idő szerint este hétkor (ez magyar idő szerint kedd hajnali 4 órát jelent) zárják be az utolsó szavazóhelyiségeket a tíz időzónán átnyúló Kanada legnyugatibb államában, Brit Kolumbiában. Ám eredményt – a levélszavazatok összeszámolásának időigényessége miatt – várhatóan csak egy nappal később hirdetnek.