Az euróövezet nem pénzügyi vállalatainak nyújtott hitelezés tovább lassult augusztusban – derült ki az Európai Központi Bank hétfőn közzétett adataiból. Aggodalmat kelt a jegybanki döntéshozókban, hogy csökken a bankok hitelnyújtási hajlandósága.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek éves összehasonlításban 1,5 százalékkal nőttek augusztusban, szemben a júliusi 1,7 százalékos növekedéssel. Ez volt a legkisebb éves növekedés a vállalati hitelezésben 2016 áprilisa óta. Bár éves összevetésben lassulás látható, augusztusban a folyósított hitelek értéke 12,6 milliárd euróra emelkedett az egy hónappal korábbi 10,2 milliárd euróról.

A vállalatoknak nyújtott hitelek növekedése a járvány előtti szintek mintegy felénél tart, mivel a cégek a fellendülés közepette viszonylag erős pénzforgalmat bonyolítanak, és a bankok vonakodnak a további hitelezéstől.

Fotó: Shutterstock

A háztartásoknak nyújtott hitelezés eközben stabilan 4,2 százalékon, 13 éves csúcson maradt.

A magánszektor hitelállományának növekedése, beleértve a háztartásokat és a nem pénzügyi vállalatokat, 2,9 százalék volt augusztusban, szemben az előző havi 3 százalékkal.

A pénzkínálat M3-as mérőszámának éves növekedési üteme – főként az EKB bőséges kötvényvásárlásainak köszönhetően – 7,6 százalékról 7,9 százalékra, 15 105 milliárd euróra emelkedett, meghaladva a 7,8 százalékos piaci várakozást. A szűkebb értelemben vett, a forgalomban lévő készpénzt és az egynapos betéteket tartalmazó M1 aggregátum éves növekedési üteme 11,1 százalék volt, szemben a júliusi 11 százalékkal. Az egynapos betéteken kívüli rövid lejáratú betétek (M2-M1) éves növekedési üteme mínusz 1,5 százalék volt, szemben a mínusz 1,8 százalékkal; míg a forgalomképes eszközök (M3-M2) éves növekedési üteme 7,9 százalékról 9,9 százalékra emelkedett.