Olaszországban népszavazás dönthet arról, hogy legalizálják-e a marihuánát, az erről szóló referendumra várhatóan a jövő év elején kerül sor. Az engedélyezés dominóhatást indíthat el Európa-szerte — írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

Az olasz törvények szerint a marihuánafogyasztás kis mennyiségben rekreációs és orvosi céllal engedélyezett, a drogkereskedés és a kannabisztermesztés azonban bűncselekménynek számít. 

A marihuána-fogyasztáshoz való újfajta megközelítésnek pénzügyi és gazdasági előnyei is lehetnek az amerikai és a kanadai tapasztalatok alapján.

A rekreációs céllal történő drogfogyasztás piacának értéke körülbelül 8 milliárd euróra tehető jelenleg Olaszországban, amely a helyi és a külföldi illegális marihuánapiacot uraló bűnbandáknak kedvez. 

A jogi engedélyezéssel azonban 75 százalékos adót vetnének ki a fűre, ami éves szinten 6 milliárd euró bevételt jelenthet a költségvetési nehézségekkel küzdő olasz államháztartás számára.

Az Egyesült Államokban mintegy 300 ezer új munkahely létesült a jogilag engedélyezett marihuánatermesztéshez köthetően, Olaszországban pedig 35 ezer állást teremtene a törvénymódosítás. Amennyiben a dél-európai ország engedélyezi a marihuánát, nagy valószínűséggel más európai országok is követni fogják a példáját.