Nemzetközi gazdaság

Minimálbér emeléssel küzdene az egyenlőtlenségek ellen Spanyolország

Megerősítette a miniszterelnök szerdai bejelentését az olaszországi Ambrositti Forumon adott interjújában az ország gazdasági minisztere is. A 950 eurós minimálbér 12 és 19 euró közötti mértékben nőhet.

A vagyoni különbségek csökkentésének céljából kitart a emelésének politikája mellett a spanyol kormány – nyilatkozta a Bloombergnek szombaton az ország gazdasági minisztere, Nadia Calvino.

Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A miniszter az olaszországi Ambrositti Forum során nyilatkozott a hírügynökségnek és elmondta, hogy az egyenlőtlenségek csökkentése és a minimálbér emelése a kormányzatnak a kezdetektől foga prioritásai. A jelenleg 950 eurós spanyol minimálbér emelését az országot vezető Pedro Sanchez szerdán jelentette be, hogy a munkások bére megőrizze vásárlóerejét. A Financial Times szerint 12 és 19 euró között emelkedhet a legalacsonyabb adható bér mértéke.

Az emelkedő kapcsán pedig elmondta, hogy a koronavírus-járványt követő gyors fellendülés óhatatlanul drágulással járhat, és a jelenség átmeneti. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy el kell kerülni, hogy strukturálissá váljon a gyors drágulás, ám a jelenlegi erőteljes bővülést kísérő infláció természetes jelenség. A spanyol drágulást fűti az energiaárak drágulása is, mely az egész régióra hatással van.

Spanyolország Pedro Sánchez Nadia Calvino minimálbér
Kapcsolódó cikkek