Nemzetközi gazdaság

Napokra leállt a Tesla kínai gyára

A termelés leállásának oka most is a csiphiány, a kiesés jelentős részét a vállalat Model Y típusú SUV-jai szenvedték el. Időközben sikerült visszatérni a normális termelési ütemhez.

Négy napig állt a Tesla shanghaji gyára a félvezetők hiánya miatt augusztusban – tudta meg a kérdésre rálátó források alapján a Bloomberg. A leállás elsősorban a Model Y termelését érintette és időközben sikerült helyreállítani a gyártási folyamatokat.

Fotó: Stringer / Imaginechina via AFP

Az autóipart különös mértékben sújtó csiphiány nem csupán a Teslát érinti érzékenyen, a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota szeptemberre 40 százalékkal csökkentette termelési előrejelzését, akárcsak a legnagyobb indiai autógyártó Maruti Suzuki India.

A csiphiány a Magyarországon működő autógyárakat sem kíméli, a Mercedes kecskeméti gyára a múlt héten idén már negyedszer kényszerült leállásra, csupán napokkal azt követően, hogy újraindult.

A Tesla kínai gyára júliusban 33 ezer elektromos autót szállított le a helyi piacra és exportra, miközben az ázsiai országban az autók forgalma 6,4 százalékos csökkenést követően 1,52 millió járműre csökkent a hónap során. Az augusztusi előzetes adatok további 13 százalékos csökkenést valószínűsítenek az országban.

csiphiány sanghaj Kína Tesla
Kapcsolódó cikkek