Nemzetközi gazdaság

Negyedik hónapja romlik a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben

A hangulatindexe azt sugallja, hogy a következő hat hónapban Németország gazdasági növekedése csak kismértékben lesz magasabb a jelenlegi üteménél.

A német gazdasági hangulat ZEW-mutatója szeptemberben 26,5 pontra csökkent az augusztusi 40,4-ről, és elmaradt a 30-as piaci várakozástól. A mutató a negyedik egymást követő hónapja esik, jelenleg 2020 márciusa, azaz a válság kezdete óta a legalacsonyabb szinten áll. A németországi aktuális gazdasági helyzet megítélése azonban 31,9 pontra ugrott az augusztusi 29,3-ről. Az aktuális helyzet mutatója folyamatosan emelkedik 2021 februárja óta, amikor mínusz 67,2 ponton állt, és 2021 májusa óta 72-vel nőtt, míg a várakozási mutató ugyanebben az időszakban 57,9-del csökkent.

A ZEW németországi gazdasági hangulatindexe azt sugallja, hogy a következő hat hónapban Németország gazdasági növekedése csak kismértékben lesz magasabb a jelenlegi üteménél.

Fotó: Shutterstock

2021 szeptemberében a várakozások ismét jelentősen visszaestek. Bár a pénzügyi piaci szakértők a következő hat hónapban a gazdasági helyzet további javulását várják, annak várható nagysága és dinamikája jelentősen csökkent. A csiphiány az autóipar, míg az építőanyag-hiány az építőipar profitvárakozásait vetette vissza jelentősen. Ez negatív hatással lehetett a gazdasági várakozásokra – elemezte az adatokat Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A pénzpiaci szakértők véleménye az euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatban szeptemberben már szintén egymás után negyedszer csökkent, így a mutató a jelenlegi 31,1 pontos szintre esett.

Ez 11,6 ponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban. Az euróövezet aktuális gazdasági helyzetének mutatója ugyanakkor 7,9 ponttal, 22,5-re emelkedett szeptemberben.

Az inflációs várakozások tovább mérséklődtek. Az eurózóna inflációs mutatója 22,1 ponttal esett, az új értéke így 20,1. A szakértők ezért az csökkenésére számítanak a következő hat hónapban.

Németország ZEW-index euróövezet
Kapcsolódó cikkek