A Bank of England csütörtökön egyhangú döntéssel 0,1 százalékon hagyta az alapkamatot, és nem módosított a kötvényvásárlási politikáján.

A lépés nem okozott meglepetést, miután a brit gazdaság növekedése a várakozásokkal ellentétben lelassult júliusban, és elemzők szerint az alapkamat emelése akár a közeljövőben is sokakat még mélyebb adósságcsapdába sodorna, és tovább gátolná a kilábalást.

Fotó: Shutterstock

Ráadásul az is felgyorsult, és a BoE már korábban figyelmeztetett, hogy azt a következő hónapokban tovább szítja majd az energiaárak ugrásszerű emelkedése, az ellátási láncban kialakult válság és a munkaerőhiány. A jegybank döntéshozói egyelőre csak reménykednek benne, hogy a fogyasztói árak emelkedése ideiglenes, így Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown vezető befektetési és piaci elemzője szerint még jövőre is kivárnak egy ideig, mielőtt döntenének a nagyszabású kötvényvásárlási ösztönzőprogram enyhítésével. A Reuters által megkérdezett szakértők leghamarabb májusra várják a rekordalacsony, 0,1 százalékos alapkamat emelésének megkezdését.