/Az orosz kormány kedden hozta nyilvánosságra azt az intézkedéscsomagot, melynek értelmében novembertől az állam megadóztatná a külföldi tulajdonban lévő techcégeket. 

Moszkva álláspontja szerint a javaslatcsomag célja a hazai technológiai szektor fellendítése

 — írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

Alekszej Szazonov helyettes pénzügyminiszter idén már belengette, hogy az Oroszországban működő külföldi techcégekre nyereségadót kell kivetni, és Moszkva tárgyalásokba is kezdett ez ügyben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD). 

Oroszország egyre nagyobb ellenőrzés alá vonná a technológiai szektort, és a Szilícium-völgy csúcstechnológiai szolgáltatásai helyett a hazai techcégek fejlesztésére koncentrál.

Idén már hatályba léptek a hazai hazai IT cégeknek adókedvezményeket biztosító intézkedések. Egy másik szabályozás értelmében 

a hazai piacon megvásárolt okostelefonokra, számítógépekre és más eszközökre orosz szoftvereket telepítenek fel előzetesen.

Az orosz kormány közleménye szerint a kedden bejelentett intézkedések a belföldi technológia iránti kereslet fellendítését, valamint a gazdaság digitális átállását is segítik.