Nemzetközi gazdaság

Sokkoltak a csehek: duplázták a kamatot, nekilódult a korona és a forint is

Váratlanul megduplázta irányadó kamatát a cseh jegybank, a korona kéthetes csúcsra ugrott az euró ellenében, a másfél éves csúcsok felé közelítve.

A cseh jegybank (CNB) óriási meglepetést okozva 0,75 százalékról 1,5-re emelte irányadó kéthetes repokamatát. Korábbi ülésein kétszer egymás után 25 bázispontot emelt, és az elemzők az megugrását látva és a a jegybankárok reakciót olvasva számítottak a gyorsításra a csütörtöki ülésen, de – a Reuters felmérésében egyöntetűen – fél százalékpontos szigorításra gondoltak.

Fotó: Shutterstock

Az volt a várakozás, hogy egy 50 bázispontos emelés hidegen hagyná a koronát, amelynek árfolyamát az utóbbi hetekben a forintéhoz és a złotyéhoz hasonlóan megtépázta a Federal Reserve szigorodó hangvétele okozta dollárvásárlás. 

A vártnál nagyobb emelés után azonban kéthetes csúcspontra, 25,52 környékéről 25,3 alá erősödött az euró ellenében a cseh korona. Ezzel már a másfél éves csúcs sincs messze 25,24 környékén, mindenesetre később fog kiderülni a CNB kommentárjaiból, hogy egyszeri kiugró lépésről van szó, vagy a kamatszigorítás felgyorsításáról, ami esetleg még tovább erősíthetné a koronát a negatív nemzetközi hangulat ellenére. Növekszik az esélye, hogy teljesül az az előrejelzésünk, hogy a kamatok a 2,75 százalékot is elérik ebben a ciklusban – kommentálta a bank döntését Liam Peach, a Capital Economics feltörekvő piaci közgazdásza, aki szerint a cseh infláció az öt százalékot is meghaladhatja az idén az augusztusi 4,1 után, messze a CNB kétszázalékos célja felett.

Már a korona megugrása előtt erősödni kezdett az euró ellen a forint: a 360-as szint környékéről előbb 361,4 környékére gyengült, majd hirtelen visszaugrott 359,1-re. 

A negyedév végén gyakran rángatják meg a forint árfolyamát. A cseh jegybankon kívül csak egy van az Európai Unióban, amely már elkezdte emelni kamatait: a magyar.

cseh korona árfolyam forint cseh korona CNB kamatemelés cseh jegybank MNB cseh központi bank
Kapcsolódó cikkek