Nemzetközi gazdaság

Távozik a miniszterelnök, 30 éves csúcson a japán részvények

Bejelentette távozását a népszerűtlen kormányfő, Szuga Josihide, ezzel megnyílhat az út egy olyan kormányzat előtt, amely erőteljesebben ösztönözheti a japán gazdaságot. A hírre ezért szárnyaltak a tőzsdei árfolyamok Tokióban.

Még egy éve sem kormányoz, és máris bejelentette távozását Szuga Josihide miniszterelnök, akinek a népszerűségi indexét az egy év késéssel az idén nyáron megtartott olimpia sem tudta feltornázni a japán politikában rég nem látott 30 százalék alatti mélypontról. A szavazók jó része szerint a kormányfő nem kezelte jól a világjárvány okozta problémákat, és a személye nyűggé vált az utóbbi hat és fél évtizedben szinte megszakítás nélkül kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) számára is.

Fotó: NICOLAS DATICHE

Szuga nem a miniszterelnöki posztról mondott le, hanem azt jelentette be, hogy nem indul az LDP szeptember végi vezetőválasztásán, ahol a kihívója Kisida Fumio korábbi külügyminiszter lett volna. Ez effektíve Szuga távozását jelenti. Utódjaként Kisidán kívül több korábbi kormánytag is számba jöhet a jelentések szerint.

A miniszterelnök távozásának van egy olyan üzenete is, hogy egy hosszabb stabil időszak után Japán visszatérhet a rövid életű kormányok periódusához, de Szuga távozása nem keserítette el a piacokat.

A Topix részvényindex 1,6 százalékot emelkedett, több mint harmincéves csúcsot elérve, a jen árfolyama alig reagált, és alig emelkedtek a hosszú távú japán államkötvények hozamai is. 

miniszterelnök Topix Japán
Kapcsolódó cikkek