Nemzetközi gazdaság

Több mint száz milliárd dollárt vonzana az Emirátusok

Az Egyesült Arab Emirátusok eddig is fontos pénzügyi és kereskedelmi központ volt, de szeretne még ennél is nagyobbá válni. A többségében bevándorlók lakta ország a vízum szabályain is lazítana.

Az Egyesült Arab Emirátusok Ázsia és Afrika gyorsan növekvő gazdaságaival mélyítené el kapcsolatait, régebbi partnereitől pedig 150 milliárd dollár befektetését reméli, miközben globális pénzügyi és kereskedelmi központtá válik – közölték az Emirátusok tisztségviselői a Bloomberggel.

Az országnak erre jó esélyei is vannak, hiszen már most a Közel-Kelet vezető kereskedelmi központja, igaz az utóbbi időben Szaúd-Arábia is beszállt ezért a szerepért a versenybe.

Az Emirátusok vasárnapi bejelentése szerint 8 országgal – Dél-Korea, Indonézia, Kenya, Etiópia, Törökország, Nagy-Britannia, India, Izrael – szeretnék elmélyíteni gazdasági kapcsolataikat és enyhítenének a vízumszabályokon is. Thani Al Zeyoudi, külkereskedelemért felelős államminiszter szerint igyekeznek számos ország piacát még agresszívebben megnyitni, míg a többek között mesterséges intelligenciáért, távoli munkavégzésért és digitális gazdaságért felelős kollégája, Omar Al Olama szerint ez a 8 állam adja a világ gazdasági teljesítményének 10 százalékát és lakosságának a negyedét.

Ázsia és Afrika az ország befektetéseinek egyre fontosabb területe lett, az országhoz köthető vagyonkezelők egyre több tőkét fektetnek be ezeken a területeken, különös tekintettel Indiára, ahol a Mubadala Investment Corporation befektetései 2020-ban meghaladták az előző 19 év befektetéseinek az összegét.

A tervek ellenére a Bloomberg információi szerint jelenleg az ország fő kereskedelmi partnereit Kína, India, Japán, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia jelentik. A további növekedés érdekében az ország 550 milliárd dirham (150 milliárd dollár) külföldi befektetést szeretne vonzani az elkövetkező 9 év során és 2030-ra szeretne a 10 legnagyobb befektetési központ egyike lenni Abdulla bin Touq gazdasági miniszter szerint. A tőkét többek között Oroszországból, Ausztráliából, Kínából és Nagy-Britanniából várják.

Az Emirátusok emellett újfajt vízumot is bevezetnének, mely lehetővé teszi az országban a munkakeresést, míg az eddigi vízumok csak munkáltató támogatásával voltak elérhetőek. A több mint 80 százalékban bevándorlók lakta országban lehetőség nyílik a munkahely elvesztését követően 180 napig újabb állás után is nézni.

A befektetők segítésére létrehoznak egy szövetségi ügynökséget is, mely lehetővé teszi az egész országban történő működést, szemben a korábbi, emirátusonként változó gyakorlattal.

A bejelentések nem sokkal előzik meg az októberben Dubajban tartandó Világkiállítást, ami az egyik legtöbb résztvevőt vonzó esemény a koronavírus-járványból lábadozó bolygón. Az Emirátusok – melynek gazdasági kibocsátása a Nemzetközi Valutaalap szerint 2020-ban 6 százalékkal csökkent – idén szeretne több mint 4 százalékos növekedést elérni, mely magasabb, mint a 2,5 százalék, amit az ország jegybankja december várt.

Dubaj pénzügy Egyesült Arab Emirátusok kereskedelem
Kapcsolódó cikkek