Nemzetközi gazdaság

Túljutott a csúcson a kilábalás az euróövezetben

Bár szeptemberben a második egymást követő hónapban romlott, még mindig erős az optimizmus az euróövezet befektetői körében, ami azt jelzi, hogy a gazdasági növekedés túljutott a járvány utáni fellendülés csúcsán. Az európai konjunktúra további sorsát az ismét lezárásokkal védekező Kína helyzete határozhatja meg.

Az euróövezet befektetőihangulat-indexe szeptemberben 19,6 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt az augusztusi 22,2-ről, és elmaradt a 19,7-es piaci várakozástól – derült ki a Sentix gazdaságkutató felméréséből. Az összetett eredményen belül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 30,8 ponton stagnált, míg a hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő érték a negyedik egymást követő hónapban csökkent: az augusztusi 14 pontról 9-re, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Fotó: Shutterstock

Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy már júliusban tetőzött a gazdaság felzárkózási folyamata a járvány miatti zárlatok után. A kérdés az, hogy a mostani csak megtorpanás, vagy pedig visszafordulás – fogalmazott Hübner. Az európai konjunktúra sorsát valószínűleg a kínai gazdasági helyzet alakulása határozza majd meg – tette hozzá. Ez már csak azért is így van, mert a delta-variáns okozta problémák, az ellátási zavarok, valamint a nyersanyagok drágulása eltérő mértékben sújtják Kínát és Európa gazdaságait.

Míg Kínában erős lejtmenetbe kapcsolt a gazdaság, addig az euróövezetben – bár némileg lassult a gazdasági aktivitás növekedése – továbbra is erőteljes a bővülés, melyet a legfrissebb BMI-adatok is megerősítenek.

A különbség egyik legfőbb oka, hogy Kína számos területén a delta-variáns terjedése ellen – részben az alacsony átoltottság miatt – továbbra is szigorú korlátozásokkal védekeznek, amivel egyelőre megállították ugyan a fertőzés gyors terjedését, azonban ezzel erősen sújtották a szolgáltató szektort, emellett visszafogták a keresletet és beszerzési nehézségeket okoztak, ami lassította a feldolgozóipart. Ezzel szemben az újabb járványhullám – a mára már az Egyesült Államokat is bőven felülmúló átoltottság miatt – Európa gazdaságát várhatóan kevésbé fogja megviselni.

A Sentix németországi hangulatindexe az euróövezetet meghaladó mértékben esett vissza, miután az augusztusi 25,7 pontról 20,9-re süllyedt az értéke.

Európa legnagyobb gazdaságában viszont az aktuális helyzet megítélését tükröző mutató értéke is csökkent, 38,5 pontról 36-ra, míg a kilátásoké 13,5-ről 6,8-re esett.

A nagyobb visszaesés oka, hogy az ellátási problémák – főként a csiphiány – a német feldolgozóipar kulcsfontosságú ágazatait, köztük az autógyártást érinti, így más európai országokénál erőteljesebben lassítja a termelést.

Gyors felívelés veheti azonban még kezdetét, ha a félvezetők hiánya enyhülni kezd, ugyanis meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben, rekordszintre emelkedett a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke. A Destatis legfrissebb adatai szerint júliusban az előző hónaphoz képest 3,4 százalékkal nőttek az új megrendelések, míg az elemzők 1 százalékos csökkenésre számítottak a júniusi 4,6-es növekedés után. Az emelkedést elsősorban a külső kereslet 8 százalékos megugrása, köztük nagy hajóépítési megrendelések hajtották, míg a hazaiak 2,5-del csökkentek. Emellett leginkább a termelőeszközöket és a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok megrendelései bővültek.

Éves összevetésben 24,4 százalék volt a növekedés júliusban az előző hónapban mért 26,5-es emelkedés után. Elemzők 13,9 százalékos növekedést vártak.

Az új megrendelések értéke ezzel az adatok feljegyzésének kezdete, 1991 óta nem látott szintre futott fel júliusban, ami biztató a második fél év gazdasági teljesítménye szempontjából. Azzal együtt is az, ha sok gyártó nehezen tudja kielégíteni a termékei iránti erős keresletet, mivel a gyártást hátráltatja, az árakat pedig felfelé húzza számos nyersanyag és a csipek hiánya.

Németország ÚJ megrendelések euróövezet gazdasága Sentix-index befektetői bizalom Destatis euróövezet
Kapcsolódó cikkek