Nemzetközi gazdaság

A román jegybank is megkezdte kamatemelési periódusát

A román jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 1,5 százalékra emelte irányadó kamatát.

A román jegybank (NBR) kedden – a magyar és a cseh jegybanki emelés után – szintén megkezdte kamatemelési periódusát: a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 1,5 százalékra emelte irányadó kamatát. Ez azért is időszerű volt, mert Romániában a lengyel után az unión belül a második legmagasabb szintre, 5,25 százalékra nőtt az éves ami – elemzők szerint – az év végére a 7 százalékot is elérheti.

Fotó: Shutterstock

Bár a legfrissebb adatok a gazdasági teljesítmény harmadik negyedévben bekövetkezett ellaposodására utalnak, azonban a jegybank úgy ítélte, hogy a gazdasági fellendülés még mindig elég robusztus ahhoz, hogy nagyobb baj nélkül elviselje a magasabb, de még mindig mélyen negatív reálkamatlábakat. A jegybank döntését követő néhány percen belül az is eldőlt, hogy a román kormány nem élte túl az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. Teljesült tehát az az elemzői várakozás, hogy a jegybank a piacok megnyugtatása érdekében a kamatemelés mellett dönt. A szigorítás várhatóan enyhíti majd a lejre nehezedő árfolyamnyomást, ami végre stabilizálhatja a román fizetőeszközt az euró elleni 4,95 körüli kereskedési sávban. A jövőre vonatkozóan a legtöbb elemző úgy véli, hogy az alapkamat 2022 első negyedévének végére 2,5 százalékra emelkedhet az országban.

A román jegybank határozatával kapcsolatos korábbi piaci várakozásokról, a régiós devizákra gyakorolt várható hatásáról, valamint a lengyel jegybank esetleges jövőbeni döntéséről ebben cikkünkben olvashat bővebben.

gazdasági növekedés Románia román jegybank infláció kamatemelés jegybanki alapkamat
Kapcsolódó cikkek