Nemzetközi gazdaság

A várakozást jóval felülmúlva 4,1 százalék lett az euróövezet inflációja

Az energiaárak 2008 óta nem látott magasságba lökték az euróövezet éves inflációját.

Az euróövezet éves inflációs rátája októberben 4,1 százalékra ugrott a szeptemberi 3,4-ről, meghaladva a piaci előrejelzésekben szereplő 3,7-et – derült ki az Eurostat előzetes adataiból.

Ez 2008 júliusa óta a legmagasabb érték, aminek fő oka az energiaköltségek jelentős növekedése, miközben az ellátási problémák továbbra is visszafogják a termelést.

Októberben az energiaárak éves értékei emelkedtek a legnagyobb mértékben (23,5 százalék, szemben a szeptemberi 17,6-del), amelyet a szolgáltatások (2,1 százalék, szemben az 1,7-del), a nem energetikai célú ipari termékek (2 százalék, szemben a 2,1-del), valamint az élelmiszerek, alkohol- és dohánytermékek (2 százalék, a szeptemberi stagnáláshoz képest) követnek. A havi ráta 0,8 százalékra emelkedett a szeptemberi 0,5-ről.

Fotó: Shutterstock

Az euróövezet gazdasága 2,2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben negyedéves alapon, az előző időszak lefelé módosított 2,1-es növekedését követően, és kissé felülmúlta a 2 százalékos piaci várakozást – derült ki az Eurostat előzetes adataiból . A növekedést főként az erős belföldi kereslet és az támogatta, míg az ellátási lánc zavarai, a nyersanyaghiány és a fogyasztói árak emelkedése rontotta a fellendülést.

A blokk legnagyobb gazdaságai közül a harmadik negyedévben Franciaországban volt a leggyorsabb a bővülés üteme, 3 százalék, amelyet Olaszország (2,6), Spanyolország (2) és Németország (1,8) követett.

Éves szinten az euróövezet gazdasága 3,7 százalékkal nőtt, némileg szintén meghaladva az előrejelzésben szereplő 3,5-et.

gazdasági növekedés euróövezet gazdasága GDP infláció
Kapcsolódó cikkek