Nemzetközi gazdaság

Ami a Facebook leállását okozhatta: a DNS

A domainnévrendszer, angolul Domain Name System meghibásodása okozhatta a Facebook és más közösségi alkalmazások leállását a jelentések szerint.

A jelentések szerint a Domain Name System (DNS) hibája okozhatta a Facebook és több közösségi alkalmazás leállását – írja az Independent. A megfigyelők valószínűtlennek tartják a hackertámadást, DNS-e beállításait maga a Facebook ellenőrzi. Júliusban hasonló hiba miatt álltak le a japán Akamai Technologies Inc. felhőszolgáltatóhoz kötődő alkalmazások. Az Independent szerint ilyen problémára utalhatott a Facebook oldalán megjelent hibaüzenet is.

Fotó: Shutterstock

Biztonsági szakértők szerint a leállást konfigurációs probléma okozhatta, ami a Facebooknál elkövetett belső hiba következménye lehet, bár elméletileg a belső szabotázs sem kizárható – írta a lap. Külső támadáshoz nagy hackercsoportok együttműködésére lenne szükség, vagy nagyon innovatív technikára.

Tisztázatlan, miképp gyűrűzhetett át a probléma, de a Vodafone írországi vállalata is azt jelentette, hogy a saját internethálózatában is voltak kimaradások. 

Vodafone DNS domain név Facebook
Kapcsolódó cikkek