Drasztikusan növekedett az üzemanyagok ára Horvátországban az elmúlt hetekben. 

Legutóbb múlt héten, amikor is az emelés után egy liter gázolaj már 11,34 kunába, azaz 545 forintba került, míg a benzinért 11,30 kunát azaz 543 forintot kellett fizetni a töltőállomásokon. 

A magas árak miatt több fuvarozó vállalat is bejelentette, hogy várhatóan hamarosan tarifákat emel, ami az élelmiszerek és egyéb áruk árának növekedését vonná magával. 

Ennek elkerülése érdekében a horvát kormány kénytelen volt közbelépni, mégpedig úgy, hogy központilag maximalizálta az üzemanyagok árát. 

Fotó: Shutterstock

A rendelet, amely október 16-án lépett érvénybe, egy hónapra fixálta az árakat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány nem engedi, hogy a gázolaj literje 11 míg a benziné 11,10 kúnánál, azaz 528 és 530 forintnál többe kerüljön a kiskereskedelemben. A döntés indulatokat váltott ki az országban működő kúthálózatok körében, akiknek ez a döntés jelentős bevételkiesést jelent. Különösen azért, mert a rendelet nem tesz különbséget a prémium és a hagyományos üzemanyagok között, ezért a jobb minőségű benzint és dízelt is ugyan olyan áron kell adniuk, mint hagyományos társaikat, ráadásul az autópályák mellett sem kérhetnek többet az üzemanyagokért. 

Az országban működő legnagyobb olajvállalat, az INA ezért úgy döntött, hogy egyelőre beszünteti a prémiumüzemanyagok utántöltését a kútjaikon, viszont a meglévő készleteket még értékesítik. 

Az INA példáját a szektorban működő többi üzemanyagkereskedő nagyrésze is követte, egyedül a Horvátországban mindössze 47 töltőállomással rendelkező, orosz Lukoil jelentette be, hogy nem tervezi a prémium minőségű üzemanyagok kivezetését a kínálatából. 

Az oroszok célja a döntéssel az, hogy minél több vevőt csábítsanak magukhoz, hiszen ezentúl gyakorlatilag csak ők árusítanak majd magasminőségű üzemanyagokat. A kormány rendelkezése nem érinti azokat, akik gázüzemű járművel közlekednek. Éppen ezért a kutak itt próbálják pótolni a kiesett bevételt, így hát az LPG ára tovább növekedik és néhol már el is érte az 5,97 kunát, azaz 286 forintot.