Nemzetközi gazdaság

Az Amazont az amerikai törvényhozás megtévesztésével vádolják

Öt amerikai képviselőházi tag azzal vádolják az Amazont, hogy a technológiai óriáscég vezetői, köztük Jeff Bezos alapító félrevezették a kongresszust, és lehet, hogy szándékosan hazudtak a törvényhozásnak.

Gyűlnek a viharfelhők az Amazon felett: miután pénteken Elisabeth Warren amerikai szenátor a technológiai óriás részekre bontását sürgette, a képviselőház igazságszolgáltatás bizottságának öt tagja a Reuters jelentése szerint levelet írt Andy Jassy vezérigazgatónak aki júliusban váltotta Jeff Bezost , amelyben azzal vádolták a cég vezetőit, hogy félrevezették a törvényhozást. Közölték: 

azt fontolgatják, hogy bűnügyi vizsgálat kezdeményezését kérjék az igazságügyminisztériumtól.

Fotó: Shutterstock

A vihart egy Reuters jelentés nyomán keletkezett, amely a múlt héten az Amazon több ezer oldalnyi belső dokumentumának a feldolgozása után azt állította, hogy a vállalat legalábbis Indiában egy korábbi stratégia részeként lemásolta más eladók áruit, és saját termékei érdekében manipulálta az internetes kereséseket. Az indiai legnagyobb startup vállalkozásai közül többet is képviselő Digitális India Alapítvány Szövetség a helyi kormányhoz fordult, arra kérve, hogy lépjen fel Az Amazon ragadozó forgatókönyve ellen, amellyel az indiai márkákat másolja és gyilkolja.  

A törvényhozók levele szerint a Reuters és mások cikkeinek tartalma ellentmond az Amazon csúcsvezetői köztük Jeffrey Bezos esküvel megerősített beszámolóinak. 

A legjobb esetben, ez a jelentés megerősíti, hogy az Amazon képviselői félrevezették a bizottságot. A legrosszabb esetben,  azt demonstrálja, hogy hazudhattak a kongresszusnak, ami a szövetségi büntetőtörvények megszegését jelentheti

idézte a levelet a Reuters.

A Reuters tényfeltáró anyagára az Amazon úgy reagált, hogy az tényszerűen téves és alátámasztatlan. Az Amazon részvényei negyed százalékot estek a piacnyitás előtti kereskedésben, 3399,99 dollárra, az utóbbi két hétben azonban 212 dollárral emelkedett az árfolyam.

Bezos amerikai kongresszus Amazon
Kapcsolódó cikkek