Oroszország első számú gáztermelője a hazai piac ellátását az exporteladások elé helyezi, mert várhatóan hosszú és hideg lesz a tél

 – közölte az Interfax tudósítása szerint a vállalat egyik vezetője. A földgáz iránti kereslet jelentősen megugrott az utóbbi időben, részben az alacsony készletek, részben pedig amiatt, mert folyamatosan állnak talpra globálisan a gazdaságok a koronavírus-járvány okozta válságból. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz ára ezer köbméterenként 1228,8 dollárra, azaz megawattóránként 102,45 euróra ugrott kedden. 

Fotó: Nina Zotina/Sputnik/AFP


Norvégia, Algéria és a cseppfolyósított gáz (LNG) forgalmazói mellett a Gazprom Európa legjelentősebb gázellátója, amely teljesítette a korábban megkötött hosszú távú szerződésekben vállalt kötelezettségeit, de újabb megállapodásokat nem ír alá, ami a Reuters szerint szintén hozzájárul az árak emelkedéséhez. 

Azt hiszem, hideg lesz a tél, mert a fák tele vannak madárberkenyével. Mivel nagyon meleg volt a nyarunk, a tél hideg lesz

 – vélekedett az orosz hírügynökségnek Szergej Gusztov, az orosz gázt forgalmazó Gazprom-Mezregiongaz vezetője. Ez ugyan csak a személyes véleménye, „azt azonban biztosan tudom, hogy a hazai piac a Gazprom prioritása, és minden orosz vásárlót el fogunk látni gázzal” – tette hozzá.