Nemzetközi gazdaság

Elmaradt a várttól a német gazdasági növekedés

Az ellátási lánc zavarai és a nyersanyaghiány, valamint az energiaárak ugrásszerű emelkedése rontotta a német fellendülést.

Németország gazdasága 1,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben negyedéves alapon, az előző három hónap 1,9-es bővülése után, és elmaradt a 2,2-es piaci várakozástól – derült ki a Destatis pénteken közzétett előzetes adataiból. A növekedés főként a háztartások magasabb fogyasztási kiadásainak volt köszönhető, miközben az ellátási lánc zavarai és a nyersanyaghiány, valamint az energiaárak ugrásszerű emelkedése rontotta a fellendülést. Éves szinten a gazdaság 2,5 százalékkal nőtt, ami lassulást jelent az előző időszak 9,8-es bővülése után.

A német kormány októberben 2,6 százalékra csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését a korábban becsült 3,5-ről, míg a 2022-es növekedést 4,1-re növelte az áprilisi becslésben szereplő 3,6-ről.

Fotó: Shutterstock

Németországban a fogyasztói árak éves növekedése októberben 4,5 százalékra gyorsult, ami 1993 októbere óta a legmagasabb érték, szemben a 4,4-es piaci várakozással – derült ki a Destatis tegnap közzétett előzetes inflációs adataiból . A vártnál magasabb érték tovább növeli az inflációs nyomás miatti aggodalmakat Európa legnagyobb gazdaságában. Az előzetes becslések szerint az árupiaci 7 százalékra gyorsult a szeptemberi 6,1-ről, amit az elszálló energiaárak (18,6 a 14,3 százalékkal szemben) löktek leginkább felfelé, míg az élelmiszer-infláció mérséklődött (4,4 a 4,9 százalékkal szemben). Emellett a szolgáltatások inflációja várhatóan 2,4 százalékra csökken (2,5-ről), a bérleti díjak inflációja pedig változatlanul 1,4-en marad. Havi szinten a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek, miután az elmúlt két hónapban nem változtak.

gazdasági növekedés Németország GDP infláció
Kapcsolódó cikkek