Szeptemberben éves összehasonlításban 14,2 százalékkal nőttek a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) jelentése szerint. Hasonló mértékű drágulást legutóbb 1974 októberében regisztráltak, amikor is az első olajválsággal összefüggésben 14,5 százalékos emelkedést mértek. Az előző, augusztusi hónaphoz képest is példátlanul erős ütemben, 2,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

Elemzők éves bázison 12,7 százalékos, havi szinten 1,0 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 12 százalékos év/éves, illetve 1,5 százalékos havi bázison számított növekedés után.

Fotó: MARCEL KUSCH / AFP

Különösen nagy mértékben drágult az energia az előző hónapban. Az energiaárak tavaly szeptemberhez képest 32,6 százalékkal, augusztushoz viszonyítva pedig 8,0 százalékkal kúsztak feljebb. Alapvetően a földgázárak meredek, éves összevetésben 58,9 százalékos emelkedése okozta az újabb ugrást az energiaárakban. 

Az energiaárakat nem számolva 8,6 százalékkal nőttek a termelői árak éves bázison. 

A köztes termékek éves összevetésben 17,4 százalékkal, augusztushoz képest pedig 0,6 százalékkal drágultak. A köztes termékek között alig volt olyan, amelynek csökkent volna az ára, de ilyen volt például a faforgács (-14,7 százalék) és a nemesfémek (-7, százalék).

Tavaly szeptemberhez képest a másodlagos nyersanyagok ára 87,29 százalékkal, a fűrészelt faanyagé 118 százalékkal, a fémeké pedig 35,5 százalékkal nőtt. A vas-, acél- és vasötvözet-alapanyagok 59,8 százalékkal, a színesfémek pedig 21,1 százalékkal drágultak. Az acél- és fűrészáruk robusztus áremelkedése szeptemberben is valószínűleg a belföldi és külföldi kereslet növekedésére, a nyersanyag-ellátási problémákra és a vasérc importárának az utóbbi hónapokban tapasztalt erős ugrására vezethető vissza. Az elsődleges műanyagok árai is jelentősen, 22,2 százalékkal nőttek 2020 szeptemberéhez képest, míg a műtrágyák és nitrogénvegyületek 21,1 százalékkal drágultak. A gabonaliszt ára 9,6 százalékkal emelkedett. 

A tartós fogyasztási cikkek 3,2 százalékkal drágultak éves szinten, augusztushoz képest pedig 0,4 százalékkal, míg a tőkejavak termelői ára 2,4, illetve 0,4 százalékkal nőtt. A nem tartós fogyasztási cikkek termelői ára tavaly szeptemberhez képest 2,2 százalékkal nőtt, augusztushoz képest azonban stagnált.

Az élelmiszereknél éves szinten 2,8 százalékos emelkedést mértek, de ezen belül például az étolaj 43,8 százalékkal, a vaj 15,5 százalékkal, a marhahús pedig 11,3 százalékkal drágult, míg a sertéshús ára 5,5 százalékkal, a feldolgozott burgonyáé pedig 2,2 százalékkal csökkent.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

A Destatis módszertana szerint számolva szeptemberben éves összevetésben 4,1 százalékkal emelkedtek, augusztushoz képest pedig stagnáltak a fogyasztói árak Németországban. Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

A német gazdasági szervezetek nemrég felülvizsgálták, és lefelé módosították gazdasági előrejelzéseiket. A legújabb becslések alapján az idén 2,4 százalékos GDP-növekedést várnak, a korábbi 3,7 százalékos bővülés helyett. A borúsabb kilátásokat a gazdasági szereplők hangulata is tükrözi; a ZEW által havonta publikált gazdasági hangulatindex októberben hatodik hónapja csökkent, legutóbb a várakozásoknál is nagyobb mértékben.